Welke slaapzak kiezen voor kamperen? 5 tips
Hoe kies ik de juiste slaapzak? Dat is een vraag die ik ontzettend vaak hoor. Slaapzakken zijn verkrijgbaar in veel soorten, kleuren, maten en vormen. Niet zo gek dus dat je niet meteen weet welke slaapzak wel of niet goed is voor kamperen. Ik heb het geluk dat ik jarenlang gebruik heb gemaakt van een goede slaapzak van Nomad die ik ooit kreeg van mijn ouders voor mijn buitenavonturen bij scouting. Maar: nu die na een jaar of 15 echt aan vervanging toe is, ging ik op zoek naar een nieuwe waarbij ik zelf de volgende tips en tricks gebruikte voor het uitzoeken van een slaapzak. Hopelijk heb jij er ook wat aan!
1. Kijk goed naar waar je de slaapzak voor gebruikt
Als eerst is het in ieder geval aan te raden om te kijken naar waar je de slaapzak zoal voor gaat gebruiken. Wanneer je net als ik de slaapzak vooral nodig hebt voor kampeeravonturen in verschillende seizoenen en weersomstandigheden moet je goed letten op de warmte. Sommige slaapzakken kunnen bijvoorbeeld tot -15 graden comfortabel zijn terwijl anderen maar tot 4 of 5 graden warmte bieden.
Bedenk dus voor jezelf of je de slaapzak alleen in de zomer nodig gaat hebben of dat je er ook in de winter mee wil kamperen. Op iedere slaapzak vind je info over bij welke temperaturen de slaapzak comfortabel is. Kijk daarbij direct naar de pasvorm: slaapzakken zijn te koop als dekenslaapzak en als mummieslaapzak. Een dekenmodel is rechthoekig en aan de boven- en onderkant even breed, terwijl een mummieslaapzak meer op de vorm van je lichaam gemaakt is om het zo warmer te hebben.
2. Bepaal voor welke vulling van slaapzak je gaat
Daarnaast moet je kijken naar de vulling van de slaapzak. Voor welk materiaal wil je gaan? Hierbij heb je de keuze uit twee soorten: een slaapzak met een vulling van dons en een slaapzak met een synthetische vulling van vezels van kunststof. Het voordeel van een slaapzak met dons is dat het geheel heel licht is en dus bijna niets weegt. Dat is handig als je je tent en kampeerspullen moet tillen, bijvoorbeeld bij een hike of fietstocht. Of een vette kanotocht door Zweden.
Daarbij is dons heel isolerend en duurzaam omdat het een natuurlijk materiaal betreft. Maar: dons is wel een stuk duurder dan een synthetische slaapzak en kan een allergische reactie uitlokken. Het voordeel van een synthetische vulling is dus dat je goedkoper uit bent en dat mensen met allergieën het gemakkelijker kunnen gebruiken. Maar: deze slaapzakken zijn vaak wat minder compact en zwaarder en gaan wat minder lang mee dan slaapzakken van dons.
3. Weet voor welke maat slaapzak je moet kiezen
Waar veel mensen niet aan denken, is dat je ook goed naar de maat van de slaapzak moet kijken. Over het algemeen zal een expert of winkelmedewerker je aanraden om een slaapzak te kiezen die zo'n 20 tot 30 centimeter langer is dan je eigen lengte. De breedte van de slaapzak ligt meestal tussen de 80 en 90 centimeter. Dat is in ieder geval het geval bij een dekenslaapzak. Mummieslaapzakken zijn een stuk smaller, zodat ze goed om je lijf passen.
Ben je bijvoorbeeld voor kinderen op zoek naar een slaapzak voor kamperen? Dan ga je voor een kleiner model, zoals een kinderslaapzak. Dit soort slaapzakken zijn korter en smaller. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf liever voor een andere maat dan een standaard maat gaat. Gelukkig zijn er in dat geval nog extra lange of extra brede slaapzakken te koop, zodat er voor iedere avonturier en kampeerder een passende slaapzak te vinden is.
4. Check de verschillende waarden van de temperatuur
Waar je ook meer over moet weten in je zoektocht naar een goede slaapzak is hoe het precies zit met de verschillende temperaturen op de labels. Ook al weet je al voor welke seizoenen je de slaapzak zoal gaat gebruiken; het is goed om te weten wat de comforttemperatuur is en wat er bedoeld wordt met de limiettemperatuur. De comforttemperatuur is de temperatuur waarbij de slaapzak over het algemeen het meest comfortabel is.
Daarbij is er een limiettemperatuur, die aangeeft tot welke temperatuur de slaapzak nog warm en dus comfortabel genoeg zou moeten zijn. Mocht je het bijvoorbeeld al snel warm hebben dan kan de limiettemperatuur ook als je comforttemperatuur worden gerekend. Ook staat er vaak een extreemtemperatuur op, een temperatuur die je vaak niet nodig hebt maar wel handig is om te weten. Dat betreft namelijk de tot-waarde die je beschermt tegen onderkoeling.
5. Lakenzak of geen lakenzak bij je slaapzak?
Tot slot is er nog een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo gebruiken veel mensen een lakenzak. Dat is een extra laag van katoen die ook wel gezien wordt als een extra isolatielaag. Voor winterkamperen of kamperen in het vroege voorjaar is zo'n laagje dus meer dan welkom. Waarom ik een lakenzak ook erg prettig vind, is omdat je lichaam in contact komt met katoen in plaats van het toch vaak glibberige stofje van een slaapzak.
Persoonlijk slaap ik lekkerder onder katoen dan onder een synthetisch materiaal, maar dat verschilt natuurlijk per persoon. Oh, en weet je waarom een extra katoen laagje nog meer aan te raden is? Op die manier hoef je je slaapzak minder vaak te wassen wat weer beter is voor de levensduur van de slaapzak. Ik ben benieuwd welke slaapzak voor kamperen je uiteindelijk kiest!