Vignet online bestellen? Dit moet je weten
Een vignet voor Oostenrijk bestellen? Of heb je een vignet voor Zwitserland of Frankrijk nodig? Voor een paar populaire vakantielanden in Europa heb je een vignet nodig om over de snelweg daar te mogen rijden. Beschik je niet over zo'n vignet als je daar bent, dan kun je een hoge boete verwachten. Ai. Dat is niet zo'n lekker begin van de vakantie! Kijk daarom vooraf goed of je een vignet nodig hebt voor je vakantiebestemming. In dit artikel vind je meer informatie en tips over een vignet bestellen.
Vignet Oostenrijk bestellen: hier moet je op letten
Een vignet Oostenrijk is bijvoorbeeld verplicht voor motorvoertuigen tot 3500 kg die daar over alle A- en S-wegen rijden. Ga je met een caravan of aanhanger op vakantie (zoals een aanhanger vol kampeerspullen of een vouwwagen) dan hoef je geen extra vignet aan te schaffen. Zo'n vignet bestel je gewoon online, voordat je vertrekt. Je hebt hierbij de keuze uit een periode van 10 dagen, twee maanden of een jaar.
Het is natuurlijk afhankelijk van de lengte van je vakantie welk vignet je nodig hebt. Ga je een weekje naar de bergen dan is een vignet Oostenrijk van 10 dagen prima. Ben je van plan om drie weken of langer naar Oostenrijk te vertrekken dan komt de periode van twee maanden goed van pas. Bezoek je Oostenrijk vaker per jaar dan is het aan te raden om voor een vignet met een geldigheid van een jaar te gaan.
Heb je een vignet voor Duitsland nodig?
Net als Oostenrijk is Duitsland een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Wij zijn zelf regelmatig met de camper of auto bij onze oosterburen te vinden. Dat is niet zo gek, want Duitsland heeft ontzettend veel te bieden, zoals de prachtige natuur in de Eifel. In tegenstelling tot Oostenrijk heb je geen vignet voor bepaalde wegen nodig. Wat Duitsland wel heeft, is een zogeheten milieusticker voor de steden.
Misschien wat voor jou: Kamperen in de Eifel bij Outdoorcamping Massingsmühle
In Duitsland zijn veel milieuzones te vinden voor auto's, campers, bussen en andere voertuigen. In sommige steden of dorpen is er zelfs een diesel- en benzineverbod. Er zijn drie kleuren stickers die elk aangeven wat de uitstoot van de auto is. Een groene sticker betekent dat je vrijwel overal welkom bent. Bij een rode sticker is dat net even anders. Een milieusticker Duitsland aanvragen doe je gewoon online. Zorg ervoor dat je de juiste sticker aanschaft door je kenteken in te vullen.
Zwitserland vignet aanvragen: hoe zit dat?
Ga je met de auto of met de camper naar Zwitserland? Ook dan heb je een vignet Zwitserland nodig om er te mogen rijden. Dat betreft een zogeheten Autobahnvignet Zwitserland dat verplicht is voor alle voertuigen tot 3500 kg. Let op: reis je hier met caravan of vouwwagen? Dan heb je in Zwitserland wél twee vignetten nodig - in tegenstelling tot Oostenrijk. Controleer dat dus extra goed, zodat je goed voorbereid op vakantie naar Zwitserland kunt gaan.
Verder is het goed om te weten dat je moet kunnen aantonen dat je het vignet Zwitserland bij een officieel verkooppunt hebt gekocht. Daarom is het aan te raden om altijd de bon of afschrift mee te nemen als bewijs dat je dat gedaan hebt. Een Zwitserland vignet is verkrijgbaar voor één jaar voor een vaste prijs. Dat betekent dat ook wanneer je er voor kortere tijd bent je alsnog een vignet voor een jaar moet hebben. Plak je vignet aan de binnenkant van het raam en de reis kan beginnen!
Ook in deze landen is een vignet verplicht
Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn misschien wel de meest populaire vakantielanden waar een vignet nodig is. Natuurlijk mogen we Frankrijk ook niet vergeten (dat eveneens een populaire bestemming onder Nederlanders is). Bij Frankrijk gaat het naast de standaard 'péage' op de snelweg om zogeheten Vignette Crit'Air; een soort milieusticker zoals we die in Duitsland zien. Ook hier bepaalt de kleur van het vignet waar je wel of niet mag rijden. Wat extra goed is om te weten, is dat je een Frans vignet ruim op tijd aan moet vragen omdat deze fysiek vanuit Frankrijk wordt opgestuurd. Dat aanvragen doe je direct bij de Franse autoriteiten.
Andere Europese landen waarvoor je een vignet aan moet vragen wanneer je er op autovakantie gaat zijn onder andere:
Bulgarije
Hongarije
Roemenië
Slovenië
Slowakije
Tsjechië
Landen met een milieuzone zijn onder andere Duitsland, Frankrijk, België, Engeland, Zweden en Spanje.
Extra tips bij het kopen van een vignet
Bij het kopen van een vignet voor je vakantie is er een aantal tips en tricks dat je kunt gebruiken. Ga je bijvoorbeeld voor een Oostenrijk vignet en ga je twee weken op vakantie naar Oostenrijk dan is het verschil tussen een 10 dagen vignet en een twee maanden vignet wel erg groot. In dat geval is het aan te raden om het land binnen te rijden op een plek waar je het vignet niet meteen nodig hebt. Populaire (kampeer)plaatsen zoals Kufstein en Mayrhofen kun je via binnenwegen prima bereiken! Vervolgens kun je alsnog na de vierde dag een vignet voor 10 dagen kopen als je nog verder het land in wil trekken. Andere tips die je wellicht kunt gebruiken zijn:
Plak de sticker altijd duidelijk zichtbaar in je auto op, omdat ze gecontroleerd worden met camera’s.
Let er op dat je niet meer dan twee stickers op een voorraam plakt. Zo blijft er een beetje overzicht.
Bestel je vignet vooraf online; dat is wel zo gemakkelijk. Je kunt vaak wel terecht bij plaatselijke lokale aanbieders, maar het online aanschaffen scheelt weer gedoe.
Per land kan het verschillen waar het vignet precies geplakt moet worden. Kijk daar goed naar.
Gaat je voorruit kapot tijdens de vakantie en dus de geldigheid van je vignet? In dat geval heb je recht op een nieuwe (als je het aankoopbewijs nog hebt).
Gebruik nooit plakband om het vignet op te plakken.