Kamperen in de regen | Dit moet je weten
Kamperen in de regen is misschien niet iets waar je nou echt op zit te wachten, maar wat zeker wel eens kan gebeuren. In de afgelopen jaren hebben wij vaker dan eens in de regen, storm en hagel gestaan op de camping of in het wild. Daar doe je helaas niet zoveel aan wanneer je al op kampeervakantie bent. Gelukkig kun je je wél goed voorbereiden op kamperen in de regen. In dit artikel vertel ik je er alles over zodat je alsnog een heerlijke (kampeer)vakantie beleeft en het zo goed als mogelijk droog houdt!
Bereid je kampeermiddel goed voor op regen
Als eerst is het aan te raden om de weersvoorspelling te checken voordat je op vakantie gaat. Op een regenbui hier en daar kun je je heel goed voorbereiden. Voor enorm noodweer, zoals we afgelopen week in Italië zagen, is dat net even anders. Wanneer dergelijk weer voorspeld staat, moet je ervoor zorgen dat je een veilig onderkomen zoekt. Met hagelstenen ter grootte van tennisballen zit je niet heel veilig in een tentje. Maar: dergelijk noodweer is (gelukkig) niet normaal.
Wat wel zo kan zijn, is dat er op je vakantiebestemming meer regen valt dan op andere bestemmingen. Check dit vooraf goed, zodat je weet wat je mee moet nemen. Controleer je kampeermiddel eveneens, net als je outdoorkleding en andere spullen die je met kamperen gebruikt. Zijn deze items nog in goede staat om eventueel in weer en wind te staan? Zo nee, vervang of repareer waar nodig zodat dat wel het geval is. Veiligheid én comfort staan voorop.
Kies een goede plek op de camping: zonder kuilen en op juiste hoogte
Kamperen in de regen is een stuk vervelender wanneer je je tent net op een lager gelegen plek op de camping hebt gezet. Of wanneer er onder je tent een paar (lichte) kuilen te vinden zijn. In zo'n geval krijg je sowieso last van de regen omdat de kans zo groot is dat de regen onder je tent gaat staan. Mocht je zelf een plekje kunnen kiezen op de camping dan is dat dus zeker een onderdeel om op te letten.
Dat geldt ook voor caravans en campers overigens. Sta je op een lager gedeelte en moet je na een fikse regenbui nog weg zien te komen, dan lukt dat niet altijd door het water. Omdat je niet altijd je eigen plek kunt kiezen, is het voor tentkampeerders een tip om een tent met een vast kuipgrondzeil te hebben. Deze beschermen beter tegen regen dan een tent met een los grondzeil. Heb je geen andere keuze? Let er dan op hoe je het losse grondzeil neerlegt, zodat er geen water blijft staan.
Houd je kampeermiddel droog tijdens kamperen in de regen
Wanneer het regent tijdens het kamperen, kan het lastig zijn om de binnenkant van je kampeermiddel droog te houden. Niet omdat je tent of camper lek is, maar omdat je met natte spullen naar binnen gaat. Probeer om de binnenkant van je kampeermiddel zo droog mogelijk te houden door natte kleding en andere spullen niet uit te hangen in je tent of camper. Doe je dat wel dan wordt alles vochtig en heb je geen droge plek meer om te schuilen.
Kampeer je met een tent en heb je een auto bij je dan kun je natte kleding bijvoorbeeld daar laten drogen. Veel campings hebben daarnaast een gemeenschappelijke ruimte of een stormhut waar je misschien wel wat kunt laten drogen. Vaak zijn eigenaren van een camping ook heel behulpzaam wanneer het om dit soort dingen gaat en misschien heb je zelfs wel iets aan je campingburen. Kortom: denk een beetje creatief na zodat je kleding droog wordt en je kampeermiddel droog blijft.
Kamperen in de regen: maak extra 'leefruimte' bij kampeermiddel
Is de weersvoorspelling voor de komende dagen natter dan nat en wil je liever nog niet naar huis? In dat geval kan het helpen om een extra 'leefruimte' bij je tent, caravan of camper te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door een tarp aan te schaffen die je aan de tent of aan een boom vast kunt maken. Het voordeel van een tarp is dat je net wat meer overdekte buitenruimte hebt en dus alsnog buiten kunt zitten wanneer het regent.
Wanneer je in de zomer kampeert en het regent, hoeft het namelijk niet altijd koud te zijn. Op zo'n regenachtige dag kun je prima buiten zitten, maar is het wel fijn dat je niet nat wordt. Wij hebben aan de camper een luifel hangen die we met regen uitzetten, zodat we alsnog buiten kunnen lezen of spelletjes kunnen doen. Extra tip: zet je luifel schuin uit, zodat de regen van het doek af kan gaan zonder dat er een natte kuil op het doek ontstaat en je luifel kapot gaat.
Misschien leuk voor jou: 5x tips voor kamperen bij de boer in Utrecht
Plan alsnog leuke activiteiten in tijdens kamperen in de regen
Eerlijk is eerlijk: het kan zijn dat je helemaal klaar bent met de regen tijdens kamperen. Laat je vakantie echter niet verpesten door een paar regenbuien en maak er samen alsnog wat moois van. Wanneer je je kampeermiddel binnen lekker droog kunt houden en je wat extra buitenruimte hebt, kun je spelletjes doen, lezen, uitgebreid koken of creatief aan de slag gaan. Mijn tip? Neem altijd een Zweeds puzzelboekje mee. Daar wordt mijn inner granny heel blij van ;-)
Wil je zeker weten dat je alsnog buiten genoeg kunt doen? Kijk dan eens naar het aanbod actieve en avontuurlijke microcampings. Daar wordt meestal alsnog van alles georganiseerd zoals fietstochten, kanoën, yoga, boogschieten, hiken, kompastochten, vlotten bouwen en ga zo maar door. Dat soort activiteiten zijn in de regen ook hartstikke leuk, helemaal wanneer je over goede regenkleding beschikt. Je weet wat ze zeggen hè: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Daarom is kamperen in de regen alsnog een prima idee. Je moet er zelf wat leuks van maken!