Tiny House Kleine Spar | Overnachten bij Uitstek in Drenthe

Als ik uit bed stap, maak ik meteen een vuurtje in de houtkachel. Zo midden maart is het nog aardig fris in de ochtend, dus een beetje warmte is meer dan welkom in ons tiny house voor deze dagen: Kleine Spar van Uitstek in Drenthe. Het hout is droog genoeg om meteen goed te fikken en binnen no time warmt de ruimte op. Dat is het fijne aan een tiny house: klein maar fijn en daarom dus ook heel snel lekker warm!

Drenthe heeft er sinds vorig jaar zomer een nieuwe aanwinst bij: de tiny houses van Uitstek. Dit groene paradijs is te vinden in Vledder - in het hart van de Koloniën van Weldadigheid, wat inmiddels UNESCO Werelderfgoed is. Wat mij betreft is het een hele fijne aanwinst voor dat gebied, want wat is het er fijn slapen en zijn! In dit artikel neem ik je mee naar onze dagen in de Kleine Spar, een prachtig tiny house met hot tub en uitzicht op de weilanden.

Tiny House genaamd De Kleine Spar van Uitstek in Drenthe

Ultiem genieten bij Uitstek in Drenthe

Wat zo leuk is, is dat ik kennismaakte met Marieke van Uitstek door mijn werk voor OrigineelOvernachten. Ik interviewde haar een paar maanden geleden over hun bijzondere nieuwe plek die ze nog niet eens zo lang geleden hebben gekocht. Oorspronkelijk komt Marieke samen met haar gezin uit Rotterdam. Ze hebben de grote stad ingeruild voor het rustige leven in de natuur van Drenthe en hoewel dat enorm wennen is, ben ik erg blij dat ze dat gedaan hebben. Op de plek waar ze wonen stond vroeger een mini-camping die helemaal verwaarloosd was. Nu zijn Marieke, haar man en kinderen hard bezig om er een heel kleinschalig vakantiepark van te maken, maar zonder de drukte die je vaak bij andere vakantieparken in ons land hebt. Op het moment dat wij bij de Kleine Spar, het tiny house helemaal achter op het veld, verblijven, zijn er in totaal 4 tiny houses te vinden op het terrein. In de toekomst komen daar nog meer ingerichte tenten bij, dus het beeld wat je nu op de foto’s ziet zal nog iets gaan veranderen. Ik ben enorm benieuwd!

Wat ik in ieder geval al wel kan zeggen, is dat we enorm genoten hebben van onze dagen in de Kleine Spar. Rondom het tiny house is ontzettend veel privacy en er is een hot tub aanwezig achter het huisje. Het bad stook je zelf op met hout en heeft een compleet vrij uitzicht op de weilanden. Tijdens ons verblijf zou er kans zijn om het Noorderlicht (fotografisch gezien) te kunnen zien en hoewel we hard ons best hebben gedaan vanuit de hot tub is dat niet gelukt. Het was door allerlei natuurkundige zaken die ik niet begrijp toch niet zichtbaar, maar dat gaf niks want wij zaten prinsesheerlijk in onze hot tub met zicht op een heldere sterrenhemel. Daar zou ik zomaar aan kunnen wennen! Ook buiten de hot tub was het volop genieten geblazen. Het Tiny House is misschien tiny, maar er ontbreekt je aan niets.

Tiny House Kleine Spar in Drenthe

Zo is er een ruime keuken te vinden in het tiny house waar je echt comfortabel een ontbijtje of een ander maaltje klaar kunt maken. We maken er onder andere een lekker Italiaans diner met verse pasta en basilicum en dat is heel goed te doen. Je bewaart je eten in de koelkast, zet een kop slow coffee met behulp van de waterkoker en de cafetiere van Bodum en je kunt lekker warm douchen in de lekkere douche. Wat ik vooral erg leuk en knus vond, was het bed dat weliswaar in dezelfde ruimte te vinden is als de keuken en de woonkamer, maar dat tegelijkertijd superknus aanvoelde omdat het een beetje deed denken aan een bedstee. We hebben overigens ook echt heerlijk geslapen onder de knisperende dekens van de Kleine Spar. Het matras was top, de kussens waren heerlijk en we lagen echt iedere nacht in diepe slaap in ons eigen gezellige huisje in Drenthe.

Er is meer dan genoeg ruimte wanneer je hier met z’n tweetjes slaapt, hoewel het huisje bedoeld is voor maximaal 5 personen. In de aanwezige slaapkamer staat namelijk een bijzonder stapelbed voor 3 personen, waar je als het ware kruislings in ligt. We hebben er niet geslapen, maar ik denk dat het heel goed te doen is! Vooral met droog en/of warm weer is dat denk ik fijn, omdat je dan ook nog buiten genoeg ruimte hebt om overdag te ‘leven’. Op een koude of natte dag is het denk ik ook prima te doen wanneer je veel binnen met kindjes bent. Hoewel we er 2 nachten sliepen, ging de tijd enorm snel om. Tegelijkertijd hadden we nog helemaal geen zin om naar huis te gaan. Dat zegt denk ik genoeg over ons verblijf, want wat een heerlijk plekkie zo in het Drentse groen. Tijdens ons verblijf waren er andere gasten aanwezig, maar daar hebben we niets van gemerkt. Rust en ontspanning staan hier echt centraal, superfijn.

wat te doen in de buurt?

Hoewel het heel aanlokkelijk is om te cocoonen in je eigen tiny house is de omgeving eigenlijk te mooi om in het huisje te blijven. We kijken sowieso onze ogen uit op de locatie zelf. Marieke en haar man zijn hard bezig met het realiseren van hun eigen droomplekje. Hoewel ik geen kinderen heb, vond ik de natuurlijke speeltuin die aanwezig is op het terrein er superleuk (en nieuw!) uitzien. Lekker met je handen in het zand en het water wroeten; zoveel leuker dan een speeltuin met allerlei toestellen! Alles is dus nog hartstikke nieuw en ziet er prachtig uit. Dit kan alleen maar verder uitgroeien tot een paradijsje als je het mij vraagt. Op het terrein hoef je je dus geen moment te vervelen, maar er is ook in de buurt van alles te doen. Overnachten bij Uitstek doe je namelijk middenin de Koloniën van Weldadigheid, een plek waar vroeger een systeem is opgezet om groepen armen op te vangen. Een uniek stukje geschiedenis van deze regio, waar je tegenwoordig nog van alles kunt zien en beleven. Met bijvoorbeeld een bezoekje aan Museum De Proefkolonie kom je veel meer te weten over dit bijzondere stuk Drenthe.

Verder zijn wij tijdens ons verblijf een ochtend en middagje in Steenwijk geweest, dat op slechts een paar minuten rijden te vinden is. We besloten spontaan om door te rijden naar het inmiddels wereldberoemde Giethoorn, omdat we daar vroeger weleens kwamen voordat de plek werd uitgeroepen tot het Parijs van het noorden. We waren razend benieuwd hoe het er nu zou zijn; helemaal nu het nog niet zo druk is omdat het nog zo vroeg in het seizoen is. Hoewel er al zeker wat bootjes met toeristen in de Dorpsgracht van Giethoorn te vinden waren, was het op deze zonnige dag nog helemaal niet zo druk. Superleuk om weer eens terug te zijn hier, maar ik kan me voorstellen dat het in de lente en zomer verder niet te doen is qua drukte. Tenzij je dat natuurlijk helemaal geen probleem vindt, maar wij kwamen toch echt bij Uitstek om ook even tot rust te komen. Dat is, zelfs met een uitstapje naar Giethoorn, helemaal geslaagd. We konden zo midden maart zelfs onze eigen ‘fika’ houden buiten met thee en een Zweeds kaneelbroodje.

Ook slapen bij Uitstek in Drenthe?

Doen! Het grote voordeel van een plek die nog redelijk nieuw is, is dat er in verhouding nog meer ruimte vrij is. Voor de komende maanden zijn er dus nog zeker wat plekjes vrij in een van de tiny houses op dit unieke plekje in Drenthe. De komende jaren komen daar alleen maar meer opties bij, dus ik ben heel erg benieuwd hoe Uitstek er over een paar jaar uitziet. Wij zijn in ieder geval blij verrast door deze te gekke plek, dus ik hoop jij ook. Check de website van Uitstek voor meer informatie over de huisjes en de locatie. Daar kun je ook een boeking maken. Geniet ervan!

Liefs Liv