Hoe scouting vroeger heeft bijgedragen aan mijn voorliefde voor de natuur
Als kind was ik eigenlijk altijd veel buiten te vinden. We maakten boomhutten in de buurt, struinden door de weilanden naast onze nieuwbouwwijk en gingen op zoek naar ‘mooie schatten’. Toen ik op mijn 8e bij de scouting in de buurt ging, groeide mijn liefde voor de natuur pas echt, denk ik.
Daar leerde ik niet alleen hoe we samen moesten werken, keukens moesten maken van alleen een paar houten palen en fikkies moesten stoken, maar ook (bewust en onbewust) om respect te hebben voor de natuur en de wereld om ons heen. Ik dacht daar laatst ineens over na en toen leek het me leuk om daar eens een artikel over te schrijven.
Waarom ik scouting goed vind voor de ontwikkeling van kinderen
Wat me sowieso opviel, is hoe we vroeger massaal bij clubjes en activiteiten zaten om leuke dingen te doen. De één ging naar de zeilschool, terwijl de ander liever op turnen zat. Ook ik heb de nodige activiteiten uitgeprobeerd, maar toen ik eenmaal bij scouting zat, was ik verkocht. Scouting had toen (en misschien nu nog steeds wel) best een stoffig karakter. Maar: ik heb er zo ontzettend veel geleerd, leuke mensen ontmoet, te gekke activiteiten gedaan en er zelfs mijn allereerste hike met backpack ooit gelopen! Dat is iets dat ik zonder scouting echt niet had gedaan op mijn 15e of 16e.
Daarbij heb ik door de jaren geleerd hoe je respect moet hebben voor de natuur door op een goede manier om te gaan met alles dat er leeft en bloeit in het groen. Niet iedereen krijgt dat zomaar vanuit huis mee, terwijl het naar mijn mening wel iets heel goed is. Hoewel we met onze familie ook veel buiten te vinden waren, was het vooral door de scouting dat ik meer leerde over de natuur, maar ook over samenwerken, spelletjes doen, vrienden maken en overleven in de natuur. Samenwerken, sociaal zijn, dingen voor het eerst doen zijn stuk voor stuk dingen die je later als je ouder bent goed kunt gebruiken. Daarom is scouting wat mij betreft heel goed voor de ontwikkeling van kinderen.
Wat scouting doet op het gebied van natuurbewustzijn
Een van de dingen die me altijd is bijgebleven is de uitspraak: laat niets achter, behalve je voetstappen. Dat is iets dat ik nu nog steeds toepas, bijvoorbeeld op onze tripjes in Zweden waar we met de camper wildkamperen en rondreizen. De natuur respecteren is een hele goede basis om als eigenschap te hebben. Tijdens onze activiteiten bij de scouting was het altijd heel duidelijk dat we geen afval in de natuur achter moesten laten, dat we tijdens wandelingen en kampeertochtjes afval leerden opruimen (ook als het niet van ons was) en dat we er alles aan deden om dierensporen te herkennen, maar ze niet te verstoren.
Kortom: respect voor de natuur. Dat is de basis van wat je bij de scouting leert. Natuurlijk gebeurt dit wel volledig spelenderwijs, want dat is uiteraard hoe je kinderen iets op een leuke manier kunt leren. Langzaam maar zeker werd het zaadje voor de natuurliefde daar al geplant. Ik was iedere week bezig met activiteiten in de natuur en leerde dat buiten zijn niet eng was, maar juist heel fascinerend en bovenal rustgevend. Ik herinner me het allereerste kamp met scouting nog, waar we terug in de tijd gingen als holbewoners. Tijdens dat kamp heb ik zoveel geleerd, maar vooral veel plezier gehad terwijl we in de natuur waren. Ik weet zeker dat dit bij veel andere mensen op scouting of iets soortgelijks, zoals een zeilkamp, ook het geval is.
Verbondenheid met de natuur en met elkaar: samenwerken als belangrijke sleutel
Een van de lessen die centraal staat bij scouting is het leren om samen te werken (in de natuur). Achteraf gezien is het eigenlijk bizar wat je als kind allemaal, vaak onbewust, leert tijdens de opkomsten en kampen. Dat merk je pas als je ouder bent. Tijdens hikes en kampen leerden we bijvoorbeeld hoe we als team dingen moesten uitvoeren, zoals het bouwen van tentenkampen, het doen van corvee en het vinden van de route. Dit deden we onder andere vaak met behulp van materialen direct uit de natuur.
Een buitenkeuken maakten we bijvoorbeeld met houten palen en slapen hebben we weleens in een hangmat in de boom gedaan. Hoe bijzonder is het om op jonge leeftijd al dit soort dingen mee te maken en vooral: om dit samen te doen? Je leert om samen te ‘overleven’ tijdens droppings in het bos of om samen een lange hike te doen waar uithoudingsvermogen en samenwerking voor nodig is. En dat in het hart van het groen. Meer verbonden met elkaar en met de natuur kun je bijna niet zijn!
Hoe ik nu nog gebruik maak van mijn geleerde skills door de scouting
Mijn tijd bij de scouting, zo’n 10 jaar, heeft me echt gevormd tot een natuurliefhebber en liefhebber van kamperen en buiten zijn. Ik weet eigenlijk niet eens of deze reisblog had bestaan als ik niet op scouting gezeten had! Scouting heeft me onder andere geleerd om de wereld om me heen te waarderen, om mezelf warm te houden met een vuurtje tijdens onze kampeeravonturen en om blij te zijn met weinig. Daarom kan ik het alleen maar aanraden om kinderen en jongeren bij een club zoals de scouting te doen. Wat ook een aanrader is, is om samen op een actieve groepsreis of een kamp te gaan.
Je kunt verschillende soorten actieve reizen boeken via Vinea.nl die speciaal voor jongeren bedoeld zijn. Mocht je dus meer willen leren over de natuur of mocht je al van de natuur houden en op zoek zijn naar connectie met andere mensen die dat ook zo ervaren, dan is zo’n reis of kamp absoluut een tip. Natuurlijk geldt dit ook voor ouders die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring voor hun kinderen. Zelf merk ik in ieder geval dat ik alleen maar voordelen heb ervaren van het feit dat ik vroeger bij de scouting heb gezeten en ben ik heel blij dat ik nu met een andere blik naar de natuur en de wereld kan kijken dan wanneer ik niet op scouting had gezeten.