Hond mee naar Zweden | Dit moet je weten
Als er één land is waar je hond zich misschien nog wel meer thuis zal voelen dan jijzelf dan is het wel Zweden. Overal vind je uitgestrekte bossen, frisse meren en stille gebieden waar je uren kunt wandelen met je trouwe viervoeter. Wij hebben Jutter deze zomer voor de derde keer meegenomen die kant op en zijn nog lang niet 'uitgereisd' in dat mooie Scandinavische land. Wil je je hond ook meenemen naar Zweden? Op deze pagina heb ik een uitgebreide gids gemaakt: "Hond mee naar Zweden, wat moet je weten?".
Voor vertrek met hond naar Zweden moet je dit regelen
Hoewel Zweden helemaal geen streng land is wat betreft huisdieren, is er wel een aantal regels waar je op moet letten. Wanneer je je huisdier meeneemt voor een welverdiende vakantie moet je hond minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Ook moet je hond (of kat) over een microchip (of zichtbare tatoeage) beschikken. Bij de grensovergang kan dit gecontroleerd worden. Zorg ervoor dat de chip ook geregistreerd staat. Mocht je hond weglopen en gevonden worden dan kunnen je gegevens worden afgelezen door middel van de chip; wel zo handig.
Neem daarnaast altijd het EU-dierenpaspoort mee naar Zweden. Je hond moet namelijk geregistreerd staan. In het paspoort moet alles compleet zijn ingevuld, zoals de gegevens en de informatie over de gegeven vaccinaties. Waar je tot slot aan moet denken, is om je hond voor vertrek te melden bij de douane. Dat kost geen geld en kan gewoon online via deze website. Afgelopen zomer kregen wij voor het eerst een controle nadat we de boot in Gotenburg af gingen zonder dat we wisten dat die melding verplicht was. Toen we eerder naar Noorwegen via Zweden gingen, hadden we dat allemaal uitgezocht en zagen we alleen dat Noorwegen daar 'streng' in was. Voor Zweden is het dus ook nodig; iedere keer als je het land binnen reist.
Mocht je je afvragen of wij Zweden binnen zijn gekomen. Zeker. De mensen van de douane waren heel vriendelijk (doch streng ;)) en je kunt je hond ook bij de grensovergang melden (gelukkig maar). Voor de volgende keer doen wij het gewoon online, want dat kost veel minder moeite en tijd. Tipje dus om op te letten!
Met de hond op de boot naar Zweden
Er zijn verschillende manieren om met de hond naar Zweden te reizen. Persoonlijk vinden wij de auto of de camper de meest fijne manier, omdat je op die manier altijd je eigen spullen en benodigdheden voor de hond binnen handbereik hebt. Je kunt via Noord-Duitsland naar Denemarken reizen om vanaf daar het zuiden van Zweden te bereiken. In de afgelopen jaren hebben wij eigenlijk altijd de veerboot naar Gotenburg gepakt. Dat is weliswaar iets duurder, maar daarmee overkoepel je heel wat kilometers in één nacht én kom je al een stuk hoger in Zweden uit. Het echte ruige Zweden begint toch pas een beetje in het midden van het land. De boot die wij nemen vertrek vanuit Kiel in Noord-Duitsland en beschikt over meerdere cabins waar honden welkom zijn. Daar betalen we wederom weliswaar wat meer voor, maar ik wil Jutter liever niet in een hok ergens in het ruim hebben zitten of in de camper moeten laten.
Omdat je een volledige nacht onderweg bent, kunnen de honden worden 'uitgelaten' op het dek. Daar is een stuk kunstgras aanwezig waar ze hun behoefte kunnen doen, maar een groot deel van de hondjes doet het er gewoon naast en dat is oké. Het dek krijgt iedere dag een reinigingsbeurt. Jutter weet inmiddels heel goed dat ie op het kunstgras moet plassen en poepen. Scheelt dat we hem als puppy hier al mee naartoe hebben genomen. Verder mag de hond niet in de openbare ruimtes komen zoals het restaurant of de winkels. Daarom spenderen wij op de boot altijd onze tijd in de cabin of om en om bovenop het dek. Prima te doen en Jutter is lekker bij ons!
Regels voor honden in de auto in Zweden
Eenmaal aangekomen in de haven van Gotenburg kan het dus zijn dat je een controle krijgt van de douane. De laatste keer dat wij de boot afreden, was er een alcoholcontrole voor alle bestuurders. Daardoor duurde het best lang voor we verder konden rijden, maar eerlijk? Ik snap het wel met al die zuiperds aan boord! De zaterdagavond ervoor was er genoeg te doen in het café van de boot; laten we het zo zeggen. Tijdens die controle werd Jutter dus ook gecheckt. De Zweedse autoriteiten vinden het erg belangrijk dat je hond verder goed wordt vervoerd in je vervoermiddel of camper.
Zo mag je de hond in de achterbak vervoeren als je de hond vanuit de auto kunt zien. Dit zagen we veel bij de locals zelf. Wij hadden Jutter in de camper vast aan een hondenriem die weer bevestigd was aan een hekje tussen de voor- en achterkant van de bus. Zo kon hij veilig en volgens de regels op zijn mandje liggen. De douane heeft dat gezien en we mochten door, dus op die manier is dat helemaal prima. Let er verder op dat je de hond nooit alleen in de auto laat bij temperaturen boven de 25 graden en onder de -5. Ik ben er sowieso geen fan van om je hond in de auto te laten en vind zelf 25 graden al veel te veel. Daar neem je je hond immers ook niet voor mee op vakantie toch?
Slapen in Zweden: hondvriendelijke accommodaties
Een hondvriendelijke plek in Zweden zoeken is helemaal niet moeilijk. Veel Zweden houden van honden en hebben zelf een of meerdere viervoeters op hun erf of in hun woning lopen. In je zoektocht online kun je hier al op filteren. Zo vind je op Natuurhuisje genoeg vakantiehuizen Zweden waar je hond welkom is. Natuurlijk kun je ook andere websites checken zoals Booking.com en Airbnb. Via dergelijke websites kun je ook handig onderweg slaapplekken boeken, zodat je niet alles vast hoeft te leggen vooraf. Dat vinden wij in ieder geval altijd wel fijn. Hierbij kun je kiezen uit stuga's, hotelkamers, B&B's en van die echte typische Zweedse huisjes. Wij kozen er net als vorig jaar voor om het land al wildkamperend te ontdekken. Wat mij betreft is dat echt iets dat je ooit in je leven moet doen wanneer je van kamperen en ruige natuur houdt.
Natuurlijk mét hond, want die wordt er ook hartstikke blij van! Jutter was een maand lang helemaal in zijn sas en superbraaf in en rondom de camper. Het is fantastisch om samen zo'n toffe reis te maken in de natuur. Lees hier meer over wildkamperen in Zweden. Onderweg boekten we twee keer een Airbnb, omdat we ook wel toe waren aan wat ruimte, comfort en een echte douche. Via daar kwamen we terecht in een A-frame huisje aan de Höga Küsten en een oude rode Zweedse boerderij - allebei even charmant en magisch om te zien. En Jutter mocht gewoon mee! Uiteraard zijn er verspreid over Zweden ook genoeg campings waar huisdieren zijn toegestaan, mocht je het kamperen into the wild niet zo zien zitten.
Lijnplicht honden Zweden
Van 1 maart tot en met 20 augustus moeten honden in Zweden aangelijnd zijn. Buiten die periode mogen ze op veel plekken loslopen, maar in dat geval geldt wel dat je ze volledig onder appèl hebt staan. Let alsnog goed op de plek waar je bent, want er zijn altijd plekken (voornamelijk in natuurgebieden) waar je hond het hele jaar door aan de lijn moeten lopen. Zo zal je viervoeter in nationale parken over het algemeen aan de riem moeten. Kortom: kijk goed naar de lokale regels als je twijfelt of het mag of niet.
Paklijst voor hond mee naar Zweden
Tijdens onze maand in Zweden kreeg ik via Instagram veel vragen over onze wildkampeertrip in Zweden met hond. De meeste vragen kwamen van mensen die net als wij een jonge hond (of vaak nog een puppy) hadden. Zij waren benieuwd wat je zoal in moest pakken wanneer je voor zo'n lange tijd op vakantie gaat in een bus met een hond. Simpel: minder dan je denkt! Voor Jutter hadden wij de onderstaande dingen ingepakt of meegenomen:
Mand en een dekentje (voor in de Airbnbs)
Een grote bak met brokken voor langer dan een maand (in Zweden heb je een groot aanbod met eten voor dieren, maar als je er zeker van wil zijn dat je hond zijn of haar oude vertrouwde brokken of ander eten krijgt, raad ik het je aan om mee te nemen)
Waterbak, voerbak en water
Poepzakjes
Knuffeltje, touw en een ander trekspeeltje (liggen al in de bus)
Botten, koekjes en ander lekkers (ook in Zweden te koop, gewoon in de supermarkt)
Paspoort met alle gegevens
Tekentang (in de Zweedse wildernis vind je nog meer teken dan in Nederland!). Het is aan te raden om je hond voor vertrek te behandelen met een vlooien- en tekenmiddel
Stevig tuigje en een goede riem (op de meeste plekken geldt een lijnenplicht)
Grondpen
Penning met gegevens
Eventueel een tracker waarmee je je hond kunt tracken mocht hij weglopen. Hoewel we 99% zeker zijn dat Jutter niet wegloopt (hij is op veel wildkampeerplekken gewoon los bij onze camper geweest) is het toch fijn om het te hebben wanneer je in een land bent met zoveel ongerepte natuur. Wij hebben een GPS tracker van Tractive en zijn daar heel blij mee.
Natuurlijk is het verder heel persoonlijk wat je wel of niet meeneemt voor je hond naar Zweden. Dit is een beetje de paklijst die wij gebruikt hebben. Heb je nog aanvullingen voor me? Laat het vooral weten in de comment box hieronder. Goede reis!