Vakantiehuis Achterhoek in Winterswijk | Slapen in Vakantiehuis de Uil

Aan het einde van januari nam ik mijn ouders mee voor een weekendje in de Achterhoek. We sliepen twee nachtjes in het knusse Vakantiehuis de Uil, een van de boshuisjes van Vakantiehuis Achterhoek. Voor een weekend in het bos ben ik altijd te porren, helemaal wanneer dat in de herfst of de winter is. Begrijp me niet verkeerd: boshuisjes zijn in de zomer óók heerlijk, maar hoe knus is het om na een lange wandeling in de kou op te warmen bij een kampvuurtje of met een kop thee bij de verwarming binnen? Dat is precies wat we dit weekend bij Vakantiehuis de Uil deden - ontspannen, wandelen, opwarmen, lekker eten en bovenal: genieten.

Vakantiehuis de uil bij Winterswijk

Onderweg naar Vakantiehuis de Uil komen we langs bossen en weilanden. Al gauw blijkt dat het huisje op een rustig en kleinschalig bospark staat waar je ook andere vakantiehuisjes en boshuisjes kunt vinden. We komen er direct na aankomst al achter dat je daar eigenlijk helemaal niet zoveel van merkt. Vakantiehuis de Uil beschikt namelijk over een ruime kavel van 1.100m2 waardoor je écht je eigen plekje in het natuurgebied Het Rommelgebergte/’t Kooiveld hebt. Je bent hier al in het groen én vanaf het huisje sta je zo in het bos. Wat mij betreft perfect! We worden verwelkomd met een zak lokale Duitse peperkoeken; iets wat helemaal niet hoeft, maar wat ik altijd wel heel leuk vind. Je zit vanaf hier zo in Duitsland, dus het is ook nog eens een heel passend presentje.

Vakantiehuis de Uil is geschikt voor maximaal 4 personen en 2 honden. Ik vind het extra leuk wanneer de hond mee kan en je geen oppasadresje hoeft te zoeken. Deze keer heb ik Jutter bij Niels gelaten en nemen mijn ouders hun hond Pep mee. Wel zo gezellig! Pep doet na aankomst één ronde door de woonkamer en ploft meteen neer op haar meegebrachte mand. Ze voelt zich zo te zien meteen thuis en dat snap ik wel. De woonkamer is knus ingericht met warme tinten, leuke wanddecoratie en twee hele comfortabele banken. Er ontbreekt je aan niets, want de keuken beschikt over een vaatwasser, Nespresso apparaat (er ligt ook al koffie klaar), een ruime oven en voldoende ruimte om te koken. Ook zijn er twee slaapkamers aanwezig, evenals een ruime badkamer en een leuk zitje met een hangstoel. Er is zelfs een schuurtje met barbecue, wasmachine en droger! Hier gaan we ons wel vermaken dit weekend.

Omgeving van Vakantiehuis Achterhoek

Het plan voor het weekend? Wandelen en even helemaal niks doen. Na aankomst besluiten we meteen om een rondje met Pep te lopen voordat het donker wordt. We hebben geen wandelroute uitgestippeld, maar zijn gewoon gaan lopen. Vaak kom je dan op de leukste en mooiste plekken! In de omgeving van Vakantiehuis de Uil lukt dat zeker. Volgens mij maakt het niet uit welke richting je op gaat; overal is natuur te vinden. We wandelen langs besneeuwde stukken, door het bos en langs weilanden en komen langs een boerderij waar alpaca’s, ezels en schapen te vinden zijn. Ze hebben al gauw oog voor Pep dus komen ons even gedag zeggen. Zo leuk! In de avond gaan we lekker relaxen in het huisje. Er is een televisie in het huisje en de banken zitten erg lekker dus we kijken een mooie film onder het genot van een borrelplank. Écht weekend dus.

Bij je verblijf in een van de vakantiehuisjes van Vakantiehuis Achterhoek kun je vooraf een ontbijt reserveren/bestellen. Wat een luxe! Wij wisten dat helaas niet van tevoren; anders hadden we dat zeker gedaan. In het huisje vind je een volledige bestellijst die je kunt raadplegen. Blijf je langer dan een weekend dan heb je nog wel genoeg tijd om verse broodjes of zelfs een volledig ontbijt te laten bezorgen. Mijn vader was sowieso al van plan om broodjes te scoren ‘s ochtends, dus nog voordat de dag écht begon was hij al onderweg naar Winterswijk voor wat lekkers. Winterswijk ligt praktisch om de hoek en is met de auto heel snel te bereiken. Na het ontbijt gaan we het natuurgebied Het Rommelgebergte verkennen. In deze bosrijke omgeving kun je gerust een paar uur wandelen of fietsen. Of je gaat de trimbaan af; iets wat wij in ieder geval even moesten proberen.

Slapen in de buurt van Winterswijk

Het was niet de eerste keer dat ik een weekendje in de Achterhoek verbleef om deze kant van het land te ontdekken. Eerder sliep ik samen met mijn zus op Landgoedcamping Poelhuis (zie dit artikel) vanaf waar we allerlei toffe activiteiten ondernamen, zoals een bezoekje aan de Silo Art Tour, de steengroeve zelf en het centrum van Winterswijk. Ook deze keer gaan we Winterswijk in; wat een leuk stadje is dat eigenlijk toch! Het centrum is heel compact, terwijl je er wel alles kunt vinden wat je nodig hebt in een stad.

We wandelen wat rond, gaan lekker kringlopen (favoriet om samen met mijn moeder te doen!) en drinken een kop koffie bij een van de bruine kroegen. Het is behoorlijk koud dit weekend, dus het is erg welkom om even ergens op te warmen. Dat doen we daarna ook in de tuin van ons huisje voor het weekend waar een tuinhaard staat. Het hout lag al klaar bij aankomst, dus stiekem kon ik toen al niet wachten om een fikkie te stoken. Een vuurtje bij een slaapplek is zo gezellig; lekker met een borrelplank en wat biertjes én het kan in ieder seizoen. In de avond gaan we weer terug naar Winterswijk om bij de Italiaan te eten. We schuiven aan bij Villagio voor de lekkerste bruschetta, cannelloni, pasta frutti di mare, pasta tartufo en tiramisu. Zó lekker! Echt een aanrader wanneer je in een van de vakantiehuisjes van Vakantiehuis Achterhoek slaapt.

Ook slapen bij Vakantiehuis Achterhoek?

Na deze fijne, rustgevende dagen is het alweer tijd om naar huis te gaan. Grappig is dat: dat je niet eens zo ontzettend veel doet en dat de tijd toch heel snel gaat. Volgens mij is dat een goed teken. Vakantiehuis de Uil was een heerlijke basis voor zo’n winters weekendje weg in eigen land. Extra leuk om eens samen met mijn ouders op pad te gaan. Het lijkt me een goed idee om zo’n weekend erin te houden. Zie jij het ook wel zitten om te slapen bij Vakantiehuis de Uil? Dat snap ik totaal, want wat een fijne plek! En weet je wat extra leuk is? Slapen bij Vakantiehuis Achterhoek is, in tegenstelling tot veel andere plekjes in Nederland, goed te betalen! Kijk maar zelf: check hier de tarieven en de plekjes vrij in de agenda. Geniet!