Camper financieren | Wat zijn de mogelijkheden?

De pandemie waar we de laatste jaren mee te maken hebben, heeft voornamelijk veel nadelen gehad. Maar: wist je dat de kampeerwereld het helemaal niet zo slecht heeft gehad tijdens de coronacrisis? Men ging namelijk massaal op vakantie in eigen land, omdat dat het enige was wat kon. 

Op een bepaald moment waren zelfs hotels en vakantiehuisjes gesloten, maar kon je nog wel kamperen als je zelfvoorzienend was. Niet zo gek dus dat er in 2021 een recordaantal campers en caravans is verkocht. Het kopen van een camper kost vaak wel het één en ander. Daarom is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn om een camper te financieren. In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

Camper kopen van eigen spaargeld

Ook wij zijn schuldig aan het kopen van een tweedehands (of zelfs derdehands) camper in tijden van corona. We hadden het idee al langer in ons hoofd, maar hadden geen spaargeld over om het daadwerkelijk te doen. Toen de vakanties in het eerste jaar van corona niet door konden gaan, besloten we ons vakantiegeld (en een beetje spaargeld en een donatie van de ouders van Niels) te gebruiken voor het kopen van een tweedehands camper. Ik denk dat dat het meest handig is om te doen, omdat je op die manier geen lening of iets dergelijks aangaat waarbij je te maken krijgt met een looptijd en rente. Wat wel goed is om te weten, is dat je niet al je spaargeld uit moet geven. Het is bij een oudere camper altijd prettig om wat geld over te houden voor eventuele reparaties of andere onvoorziene kosten. Inmiddels zijn wij al aardig wat geld kwijt aan het onderhoud van onze Columbus.

Camper (of caravan) private leasen voor vast bedrag

Wat je tegenwoordig ook kunt doen, is kiezen voor private lease voor een camper of caravan. Dat is iets waar ik zelf nog maar pas van heb gehoord. Het voordeel van het leasen van een camper is dat je voor een vast bedrag per maand een camper kunt huren. Je hoeft dus niet in één keer een groot bedrag te betalen. Wat ook fijn is, is dat het onderhoud van je kampeermiddel (en soms zelfs de stalling) inbegrepen bij de prijs zit. Onverwachte kosten ken je dus niet wanneer je kiest voor private lease voor een camper. Wat ik zelf toch wel jammer zou vinden, is dat je niet de eigenaar bent van de camper. Je zal de camper in de meeste gevallen weer moeten inleveren, tenzij je besluit om aan het einde van het leasecontract de camper over te nemen. Bij sommige contracten is dat voor een aantrekkelijke prijs mogelijk.

Persoonlijke lening afsluiten voor camper kopen

Wil je toch liever een camper hebben in plaats van leasen? Maar heb je geen spaargeld? In dat geval is het aan te raden om eens naar de mogelijkheden van een persoonlijke lening te kijken. Een persoonlijke lening is vooral een slimme en goede keuze wanneer je eenmalig een hoger bedrag nodig hebt. Je krijgt in één keer een afgesproken bedrag gestort op je rekening. Daarmee kun je de camper aanschaffen om vervolgens de lening in termijnen en natuurlijk met rente terug te betalen. Zowel de rente als de looptijd van de lening worden vooraf vastgesteld. Voor veel mensen geeft een eigen camper toch een iets fijner gevoel dan leasen. Zo kun je met een gerust hart met de camper naar Terschelling of kamperen in het buitenland.

Camper kopen met doorlopend krediet 

Een andere leenvorm waar je voor kunt kiezen voor het kopen van een camper is een doorlopend krediet. Het grote verschil met een persoonlijke lening is dat de rente en de looptijd bij doorlopend krediet niet vast staan. Dat betekent dus dat de hoogte van de rente kan veranderen, maar ook dat je kunt aflossen wanneer jou dat uitkomt. Wil je veel geld in één keer aflossen dan is dat geen probleem. Bij een persoonlijk krediet kan dat ook, maar dan kun je een renteboete krijgen omdat de looptijd wel is vastgesteld. Een voordeel van een doorlopend krediet is dat je altijd wat geld over kunt houden voor onvoorziene kosten aan je camper. Bij een persoonlijke lening moet je op maandbasis aflossen.