5 handige tips om je wandelschoenen zo fris mogelijk te houden

Nederlanders zijn de laatste jaren steeds vaker in de natuur te vinden, blijkt uit cijfers van Natuurmonumenten. Natuurlijk heeft de pandemie hier flink aan meegeholpen en met name de lockdowns waarin we vrijwel niets anders konden dan binnen zitten of de natuur in trekken. Zelf ben ik sinds de coronacrisis nóg meer gaan wandelen in en buiten Utrecht om zo een beetje fit te blijven en natuurlijk om van de buitenlucht te genieten. Ben jij net als ik vaak aan het wandelen? Lees dan vooral nog even verder, want in dit artikel vertel ik je meer over hoe je je wandelschoenen zo fris mogelijk kunt houden om zo zweetvoeten tegen te gaan.

Hoe ontstaan zweetvoeten eigenlijk?

Wandelen is heerlijk, maar wat doe je tegen zweetvoeten die erna kunnen ontstaan? Simpel: alles om die zweetvoeten te voorkomen. Wanneer je na het wandelen last hebt van stinkvoeten is het eigenlijk al zonde van je wandelschoenen. Zweetvoeten tegengaan is namelijk altijd eenvoudiger dan stinkende wandelschoenen als gevolg van zweetvoeten te bestrijden. Daarom is het goed om naar de kern van het probleem te kijken en alles eraan te doen om zweetvoeten te voorkomen.

Om dat te kunnen, is het goed om te weten hoe zweetvoeten überhaupt ontstaan. Wanneer de balans van de bacteriële huishouding van je voet verstoord is, kunnen zweetvoeten ontstaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer de vocht- en warmtehuishouding in je wandelschoenen slecht is waardoor er allerlei bacteriën ontstaan. Daardoor gaan je voeten en uiteindelijk je schoenen stinken. In veel gevallen kun je hier zelf wat aan doen door voor de juiste persoonlijke hygiëne te gaan. Soms kan het zo zijn dat je door een lichamelijke afwijking meer last hebt van zweetvoeten dan een ander.

1. Zorg altijd voor schone voeten voordat je schoenen aantrekt

Wanneer je wandelschoenen al stinken door eerder gebruik dan ben je dus eigenlijk al te laat, maar hoe voorkom je stinkende schoenen eigenlijk? Simpel: door actief aan de slag te gaan met de hygiëne van je voeten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om altijd met schone voeten in je wandelschoenen te stappen. Was je voeten met lauwwarm water en maak ook goed tussen je tenen schoon. Daarna is het van groot belang om je voeten écht goed te drogen om bacteriën tegen te gaan. Om je voeten heerlijk schoon te houden, kun je daarna nog gebruik maken van een crème.

2. Gebruik sokken in wandelschoenen altijd maar één ronde

Hoe aantrekkelijk het ook is om wandelsokken na een stevige hike of kamperen nog eens te gebruiken (helemaal wanneer ze niet ruiken), wordt dat afgeraden. Je voeten gaan tijdens een intensieve work-out zoals een wandeling sowieso zweten. Dat houdt in dat er dus bacteriën in je sokken komen, ook al ruik je ze niet direct. Bij een tweede keer dragen gaan die bacteriën zich ontwikkelen waarna er nare geurtjes ontstaan. Let ook zeker op het soort materiaal sokken dat je draagt. Ga door het vochtopnemende karakter liever voor wollen of katoenen sokken dan voor sokken van een synthetische stof.

3. Koop wandelschoenen die goed ademen om stinkvoeten te voorkomen

Het zijn niet alleen de sokken waar je op moet letten; het is ook handig om naar de keuze van je wandelschoenen te kijken. Om zweetvoeten zoveel mogelijk te voorkomen, is het bijvoorbeeld aan te raden om voor wandelschoenen te gaan die een goed ademend karakter hebben. Weet je van jezelf dat je snel last hebt van zweetvoeten? Kies dan voor leren wandelschoenen met een leren zool en binnenwerk. Waar je in ieder geval niet voor moet gaan, zijn wandelschoenen die volledig gemaakt zijn van synthetische materialen. Daarin kan je voet absoluut niet ademen.

4. Verwijder overtollig eelt op je voeten

Waar je ook zeker op moet letten, is de conditie van je voeten. Heb je bijvoorbeeld veel last van eelt? Dan is de kans groter dat je zweetvoeten krijgt; ook wanneer je ademende schoenen en goede sokken draagt. Dat zit namelijk zo: eelt heeft een vochtopnemend karakter en neemt vocht op wanneer je voeten gaan zweten. En ja hoor: natte voeten zijn weer de ideale basis voor bacteriën en zo ook stinkende voeten. Zorg er daarom voor dat je je voeten netjes houdt om zweetvoeten te voorkomen. Geef je voeten bijvoorbeeld regelmatig een voetenbadje en haal zo nu en dan de eeltschaaf langs je voeten.

5. Gebruik een middel om zweetvoeten tegen te gaan

Nu je weet dat je je voeten zoveel mogelijk moet laten ademen en altijd moet gaan voor schone sokken en ademende schoenen bij het wandelen moet het bijna wel goed gaan met de geur van je voeten. Merk je dat je toch nog last hebt van zweetvoeten? No worries: er is een groot aantal middeltjes te koop waarmee je zweetvoeten tegen kunt gaan. Naast de vele crèmes en sprays kun je met een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes al heel ver komen. Wist je bijvoorbeeld dat talkpoeder vochtopnemend is en kan helpen om zweetvoeten tegen te gaan? Ga online op zoek of vraag een expert bij een drogist voor het ideale middel.