Natuur in de Achterhoek | 5 tips voor een rustige vakantie

Zin in een rustige vakantie op een vakantiepark Achterhoek? Ik geloof dat er in iedere provincie van Nederland iets moois te vinden is, zo ook in de Achterhoek. Zo verbleef ik al eens 24 uur in deze fijne streek om een paar hotspots in het groen te ontdekken. In dit artikel vertel ik je graag meer over de Achterhoek met behulp van 5 tips om een rustige vakantie in deze streek in Gelderland te vieren. Ben je klaar voor vakantie in eigen land?

  1. Slaap op een groen vakantiepark Achterhoek

Om dit deel van Nederland überhaupt te kunnen ontdekken heb je als eerst een rustige uitvalsbasis nodig. En guess what; in de Achterhoek vind je volop mogelijkheden voor een mooi verblijf waar je lekker kunt ontspannen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tiny house of vakantiehuis boeken op een vakantiepark in de Achterhoek in het groen? Bij Winterswijk vind je bijvoorbeeld Park Wiltershaar waar je een aantal duurzame tiny houses vindt die omgeven zijn door de natuur. Natuurlijk kun je ook altijd een plekje op een mooie camping boeken. Wij sliepen bijvoorbeeld op de fraaie Landgoedcamping Poelhuis in de buurt van Winterswijk - een aanrader wanneer je met je tent, caravan of camper op pad wilt gaan!

2. Ontdek de mooiste natuurgebieden van de Achterhoek

Als je aan natuur in Nederland denkt, denk je waarschijnlijk al gauw aan de Veluwe of aan de Waddeneilanden. Hoe mooi ik deze gebieden ook vind; het kan er ook nogal druk worden, met name in het hoogseizoen. Daarom vind ik het ook juist fijn om andere natuurgebieden in Nederland op te zoeken waar het wat rustiger is. In de Achterhoek zit je bijvoorbeeld helemaal op de juiste plek wanneer je van natuur én rust houdt. Er zijn bossen, landgoederen, weilanden en heidevelden aanwezig waarbij er echt op iedere hoek iets nieuws te bekijken is. Mijn tip? Bezoek Boswachterij Ruurlo waar je een mooie wandeling kunt doen genaamd de wandelroute Molenplateau. De glooiende landschappen van Landgoed Beekvliet zijn ook een bezoekje waard.

3. Wandelen en fietsen over de Kerkenpaden 

Wat ik een van de meest bijzondere aspecten vind in de natuur van de Achterhoek is dat er allemaal verborgen weggetjes en doorgangen te vinden zijn. Deze wegen zijn door de jaren heen uitgebouwd tot volwaardige wandel- en fietsroutes waarbij er een heel netwerk is ontstaan. Deze paden worden ook wel Kerkenpaden genoemd en kennen een bijzondere geschiedenis. In de 17e eeuw werd het katholicisme verboden, maar bleven veel gelovigen trouw aan hun geloof. Zij bezochten massaal kerken over de grens in Duitsland of schuilkerken, waarvoor ze grote afstanden moesten afleggen. Daardoor ontstonden de zogeheten Kerkenpaden in het bos. Vandaag de dag zijn dat mooie wandel- en fietsroutes die echt de moeite waard zijn.

4. Huur een e-scooter of e-chopper om de Achterhoek te ontdekken

Hoewel fietsen en wandelen natuurlijk altijd leuk is, kan ik me voorstellen dat je ook wel zin hebt om deze streek op een andere manier te ontdekken. Gelukkig kan dat heel goed. Wat dacht je ervan om met een elektrische scooter of zogeheten e-chopper op pad te gaan? Dit soort voertuigen worden elektrisch aangestuurd waardoor ze niet vervuilend zijn voor het milieu. Je kunt er net wat meer afstanden mee afleggen dan met een gewone fiets én het is hartstikke leuk om zo’n uitje in de Achterhoek te boeken. Met een e-chopper of elektrische scooter is het heel eenvoudig om bijvoorbeeld de Kerkenpaden te bekijken of om diverse natuurgebieden te bezoeken. Tip: ga een hapje eten bij Boerderijrestaurant De Woord in Winterswijk (zie foto hierboven) - zó lekker en gelegen op een prachtige plek in het groen.

5. Boot huren in de Achterhoek om omgeving te bekijken

Tot slot raad ik je aan om op nóg een andere manier vakantie te vieren in de Achterhoek, namelijk op een boot. Er zijn verschillende plekken in de Achterhoek te vinden, waaronder in Silvolde en Terborg, waar je een bootje, kajak of SUP kunt huren om de streek vanaf het water te bekijken. In de meeste gevallen heb je geen vaarbewijs nodig om een boot of kajak mee te nemen voor een dagje. Leuk voor in de zomer, maar ook te gek voor in de lente, de herfst of zelfs de winter. Natuurlijk kun je ook de hele dag relaxen op de camping of in je huisje op het vakantiepark Achterhoek, maar voor een beetje afwisseling is een boot huren in de Achterhoek ook echt een aanrader voor een rustige vakantie in deze streek.