Natuur in Zeeland | Dit mag je niet missen

Het Zeeuwse landschap is adembenemend. Sinds ik me kan herinneren kom ik al in Zeeland. De laatste jaren eigenlijk veel te weinig, want het is een magische provincie waar rust écht rust is. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat Zeeland op het gebied van natuur heel wat te bieden heeft. Omdat er veel water te vinden is, kun je die natuur op verschillende manieren bekijken en ervaren. Zo is een zeilboot huren Zeeland een hele unieke manier om het landschap te ontdekken. In dit artikel vertel ik je meer over de natuur in Zeeland.

Hoogtepunten van Zeeuws-Vlaanderen

Mijn favoriete plek in Zeeland is zonder twijfel Zeeuws-Vlaanderen. Ik weet bijna wel zeker dat dat door vroeger komt. Toen Cadzand en omgeving nog niet zo (massa)toeristisch was als nu (nu lijk ik wel erg oud hè?) was het een hele fijne groene plek om vakantie vieren. Wij zijn er enkele zomers geweest en hebben daar urenlang haaientanden gezocht op het strand van Cadzand en Nieuwvliet, gezwommen in de zee, strandwandelingen gemaakt en dorpjes bezocht. De stranden zijn er mooi en uitgestrekt en bieden voldoende mogelijkheid voor een lange strandwandeling.

Een andere leuke plek is het strand van Breskens, waar de iconische vuurtoren je al van veraf begroet. Leuk weetje: deze zwart-wit gestreepte vuurtoren is de oudste gietijzeren vuurtoren van het land! Je kunt er zelfs een bezoekje aan brengen. Vanuit Breskens kun je een zeilboot huren om de Westerschelde en de Noordzee vanuit de jachthaven van Breskens te ontdekken. En ben je op zoek naar een bijzondere overnachting in Zeeuws-Vlaanderen? Boek dan zeker een of meerdere nachtjes bij het fantastische Lief Huisje Zeeland in Turkeye/Waterlandkerkje. Zonder twijfel de leukste plek van dit eiland.

Ontdek Schouwen-Duiveland in Zeeland

Ook Schouwen-Duivenland is een prachtig Zeeuws eiland als je van natuur houdt. Hier vind je bijvoorbeeld het grootste bos van Zeeland én het mooiste duinlandschap. Strandliefhebbers kunnen hun geluk niet op hier: het eiland beschikt over 21 kilometer aan stranden. Heerlijk! Wat zo bijzonder is aan dit eiland is dat de natuur op veel plekken echt haar eigen gang lijkt te gaan. Wandel bijvoorbeeld eens van de Brouwersdam naar de Oosterscheldekering en je staat versteld van het ongerepte groen hier. Het doet soms zelf heel on-Nederlands aan.

Schouwen-Duiveland is net als Zeeuws-Vlaanderen de ideale plek om een zeilboot te huren. Vanaf de haven van Zierikzee kun je bijvoorbeeld onvergetelijke zeiltochten maken van een dag of zelfs een week of langer. Heb je niet zulke zeebenen maar zie je wel graag wat van de natuur? Misschien is dan het Boswachterspad op Schouwen-Duiveland leuk om te wandelen. Dit wandelpad biedt een route van 12 kilometer langs diverse flora en fauna waar je damherten en spechten tegen kunt komen. 

Natuur van Walcheren ontdekken

Tussen Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland vind je Walcheren, een plek die ooit een eiland was en nu verbonden is aan Zuid-Beveland. Toch merk je daar niet zoveel van; alles op Walcheren geeft je het gevoel alsof je op een Zeeuws eiland bent. Om je heen zie je namelijk overal water, duingebieden, groene bossen en ruige kreken. Walcheren is het ideale stuk Zeeland om lekker te gaan wandelen, fietsen en varen. Het Veerse Bos en het Veerse Meer zijn absoluut plekken waar je naartoe moet gaan als natuurliefhebber. Hier overnachten doe je op een mooi natuurkampeerterrein in het bos.

Natuurlijk staat Walcheren ook bekend om de zogeheten Zeeuwse Rivièra: Zoutelande. Wat zo bijzonder is aan dit gedeelte is dat je hier als het ware in een soort microklimaat leeft. Als strandganger ben je hier namelijk beschut tegen de wind. Zouteland in de zomer is voor mij wat te druk, maar des te mooier buiten het seizoen. Vorige winter sliepen we een nachtje in een hotel daar aan zee. De ene dag waaiden we bijna uit onze verschoning op de toppen van de bizar hoge duinen terwijl de volgende dag alles wit was van de sneeuw. En dat zonder dat er amper andere mensen waren. Perfect!

Het echte Zeeuwse landschap van Zuid-Beveland

Tot slot is schiereiland Zuid-Beveland een mooie plek om het echte Zeeuwse landschap te leren kennen. De zilte zeelucht komt je al tegemoet wanneer je vanuit het binnenland Zeeland binnenrijdt. Wat ik zo mooi vind aan Zuid-Beveland zijn de vele weilanden vol met schapen, ouderwetse schuren en misschien nog wel oudere boerderijen. Deze zijn vaak omringd met fruitbomen en ander groen. Hoe landelijk het hier misschien ook voelt; de zee is nooit ver weg.

Zo omringen de Ooster- en de Westerschelde Zuid-Beveland en vind je hier talloze dijken en wallen. Als je goed kijkt tijdens een wandeling of een fietstocht op Zuid-Beveland zie je dat de jarenlange strijd tegen het water hier overal zichtbaar is. Dat resulteert gelukkig in een enorm divers landschap waar de mooiste vogels te spotten zijn, waar veel water te vinden is, waar je verse oesters kunt vinden en eten en bovenal kunt genieten van de zilte Zeeuwse zeelucht. Kortom: Zeeland heeft veel te bieden voor de natuurliefhebber. Kom lekker wandelen, fietsen overnachten of kies voor een zeilboot huren Zeeland.