Zwieren in een havenhuisje van Zwier | de Vrijhaven van de stad

Wanneer ik de luiken van het havenhuisje open en de vroege zonnestralen langzaam maar zeker naar binnen zie schijnen is het moeilijk kiezen. Halen we ons ontbijtje meteen op in de huiskamer of kruipen we nog even onder de dekens met een kop koffie binnen handbereik? We kiezen voor het laatste, want hoe heerlijk is het om hier in alle rust en met dit magische uitzicht en licht écht even te genieten van een langzame ochtend?

Begin november werden we uitgenodigd door Vrijhaven Zwier om een weekendje te komen logeren in een van de havenhuisjes. Jutter mocht mee - bij Zwier staan twee havenhuisjes waar honden welkom zijn. Dat soort plekken hebben toch altijd een streepje voor bij mij. Ook Jutter is altijd helemaal in zijn sas als we hem mee mogen nemen. In deze blog neem ik jou ook graag even mee naar dat heerlijke herfstweekend waarin ik mijn verjaardag vierde op de Vinkeveense plassen.

Bijzonder slapen aan het water: havenhuisjes van Vrijhaven Zwier

Het is een hele tijd geleden dat ik zo tot rust ben gekomen tijdens een weekendje weg in eigen land. We gaan er regelmatig op uit en vrijwel altijd kom ik terug vol inspiratie en zin om weer aan de slag te gaan. Dat had ik deze keer ook, maar ik voelde me ook veel meer uitgerust dan anders. Het hele weekend had ik geen idee hoe laat het precies was, waardoor we zelfs iets te laat kwamen bij ons bootje dat we hadden gereserveerd. Dat was helemaal niet erg en we konden even later alsnog het water op. Dat ongedwongen sfeertje hangt overal bij Zwier - of je nu lekker aan het relaxen bent in je havenhuisje of wanneer je kletst met een van de medewerkers van Zwier. Fijn om een keer in eigen land dat gevoel te hebben alsof je écht totaal ergens anders bent geweest.

Op het terrein van Zwier staan maar liefst negen havenhuisjes in de Haven Winkeloord. Ieder huisje is circulair opgebouwd en beschikt over grote ramen, een heerlijk duurzaam matras van Bedzzzy (maar écht heerlijk), een knus zitje, een grote koelkast, onbeperkt koffie en thee, leuke snuisterijen en een luxe badkamer. Vanuit het grote tweepersoonsbed tuur je zo naar buiten en heb je uitzicht over het groen en de bootjes die in de haven liggen. Wij zitten dit weekend regelmatig op het bed om gewoon naar buiten te kijken; iets wat Jutter ook erg interessant vindt. Hij zit uren te gluren vanachter het raam en is aan het einde van de dag doodmoe van alle indrukken. In de avond kun je ervoor kiezen om de luiken die voor het grote raam zitten open te laten of dicht te doen. Wij kiezen voor dat laatste, omdat we hier écht even goed in het donker willen slapen. En dat doen we. Het bed en beddengoed zijn fantastisch en het is maar moeilijk om ‘s ochtends uit bed te komen voor het ontbijt. Uiteindelijk doen we dat toch, want het smakelijke ontbijtbuffet is inbegrepen bij het verblijf.

All in concept bij uniek overnachten in Nederland

Wanneer ik moet kiezen tussen een cabin in het bos of een all inclusive vakantie aan zee kies ik gegarandeerd voor dat eerste. Een all in vakantie is ongetwijfeld heel fijn, maar niet helemaal mijn ding. Ik ga er liever even tussenuit waar je echt tot rust kunt komen zonder grote buffetten en all you can eat eten. Toch is het wél heel fijn om tijdens zo’n weekendje of weekje weg nergens aan te hoeven denken. Dat het ontbijt gewoon klaar staat om te pakken en je zo kunt aanschuiven bij de lunch en het diner. Dat is precies wat de mensen achter Zwier moeten hebben gedacht. Daarom besloten ze om een all in concept op te zetten in combinatie met bijzonder overnachten. Denk aan logeren in alle rust op een prachtig terrein aan het water, terwijl je geniet van een vega(n) en biologisch ontbijtbuffet, heerlijke lunch en zelfs een driegangendiner in de avond. Veel ingrediënten komen uit eigen moestuin. Wat een rijkdom om op die manier zó lekker te kunnen koken. Je moet dus wel even dat overheerlijke bed uit zien te komen, maar uiteindelijk is dat het meer dan waard.

Het eten wordt geserveerd in de Huiskamer - het centrale punt van Vrijhaven Zwier. Hier check je in, lees je een boek bij het haardvuur of scoor je een lekker drankje in de Bar van het Vertrouwen waar je je eigen drankjes en snacks afrekent. De sfeer die er hangt is heel fijn. Ik vind het alleen al te gek dat ze de gasten vertrouwen bij het afrekenen van eten en drinken. Dat is bijna een beetje hetzelfde als die kraampjes van boerderijen langs de weg waar bloemen, eieren en groente te koop zijn en waar je het geld in een bakje achter kunt laten. Ook daar moet ik altijd wat kopen, puur omdat ik het zo leuk vind dat het vertrouwen er is. Aan de bar van de Huiskamer kun je je ontbijt, lunch en avondeten verzamelen. Omdat we onze pup Jutter mee hebben tijdens dit weekend besluiten we om het eten mee te nemen en lekker in ons havenhuisje te eten. Je kunt er echter ook voor kiezen om plaats te nemen aan een van de tafeltjes in de Huiskamer. Zo vul je je eigen week(endje) weg helemaal zelf in - hoe prettig is dat? En psst… je kunt er dus zelfs voor kiezen om je ontbijtje te nuttigen ín dat fijne bed.

Hond mee naar Zwier

Als het even kan nemen we onze hond mee tijdens dit soort tripjes. Juist nu Jutter nog jong is, wil ik hem nog niet naar een oppas of opvang brengen. En het liefst natuurlijk helemaal niet. Daarom waren we extra blij toen ons verteld werd dat Zwier over twee huisjes beschikt waar kleine tot middelgrote honden welkom zijn. We nemen altijd een eigen deken mee om over een bed of bank te leggen; mocht Jutter erop springen. Bij dit bed dat met een eenvoudige houten trap bereikbaar is, was dat niet heel moeilijk. Geef hem eens ongelijk!

We vonden het zelf al lastig om het bed te verlaten, dus moet je je voorstellen hoe dat voor een hond is. Hij vond het heerlijk om lekker op de deken op bed te liggen, te wandelen in en rondom de haven en mee te gaan op een bootje. Wij zijn van die standaard dog mom en dad geworden dat wij ook het beste genieten, zolang de hond dat maar doet. Vast herkenbaar voor hondeneigenaren ;-) Mocht je dus op zoek zijn naar een bijzonder tiny house waar je hond welkom is dan zit je bij Zwier helemaal op de juiste plek. Je hond is ook gewoon welkom in de Huiskamer dus daar kun je ook lekker samen zitten bij een knisperend haardvuur.

Tiny house met hot tub en sauna: ontspannen bij Zwier

Hoe kun je een dag wandelen en ontspannen aan het water beter afsluiten dan in de houtgestookte sauna of hot tub? Op een ponton in de haven staat een heerlijke hot tub en sauna van Welvaere. Hier mag je tijdens je verblijf in een havenhuisje gebruik van maken. Het enige wat je moet doen, is een tijdslot reserveren in de Huiskamer. Daar hangt een bord waar je je huisnummer en tijdslot kunt markeren. Omdat zowel de sauna als de hot tub met hout gestookt moeten worden, moet je een paar uur vooraf beginnen met stoken. Ga je wat later op de avond dan heb je waarschijnlijk het geluk dat alles al lekker warm is gemaakt door andere bezoekers.

Ik vind het heerlijk om met hout en vuur in de weer te gaan om een buitenbad op te warmen. Vergeet niet om een badjas en slippers mee te nemen. Met name in de herfst is zo’n badjas wel zo lekker warm. Ik vergat dat eerste (uiteraard) dus stond na het opwarmen in de sauna en het water letterlijk in de kou. Niks mis mee overigens, want je lichaam krijgt er gelukkig een flinke boost van. De herfst is misschien wel mijn favoriete seizoen om lekker in een hot tub te zitten. De frisse wind tegen je wangen aan terwijl het water je lichaam verwarmt - meer heb je niet nodig om vervolgens goed uitgerust en met een blos op de wangen naar bed te gaan. Oké, misschien een glas rode wijn dan. Perfect!

Met een rustvalkje over de Vinkeveense Plassen

Net nu je denkt dat het niet completer kan, kan dat het toch. Boek je een verblijf bij Zwier dan mag je namelijk ook gebruik maken van een zogeheten rustvalkje. Deze felgekleurde bootjes zijn elektrisch aangedreven en liggen al voor je klaar in de haven. Ooit hoorde dit onderstel bij een zeilboot; nu is het een comfortabel bootje dat door middel van zonnepanelen wordt opgeladen. Wij nemen een oranje rustvalkje mee op de tweede dag van ons verblijf; de dag van mijn verjaardag. Het was nogal herfstig waardoor er maar weinig verkeer op het water te vinden was. Gewapend met een muts, een route, dekens en een volle thermoskan met thee gaan we het water op.

Al gauw blijkt dat het grote water van de Vinkeveense plassen die dag iets te wild is voor het bootje. Door de wind zijn er hoge golven waardoor het water naar binnen klotst en we flink heen en weer wiegen. Het enige voordeel hiervan is dat je het wel lekker warm krijgt van een beetje spanning. Toch besluiten we om een rustiger water op te zoeken om een uur of twee te genieten van de rust op de Vinkeveense plassen. Het rustvalkje is gemakkelijk te besturen en neemt ons mee langs onbewoonde eilanden, natuurgebieden en de mooiste zomerhuisjes. Ik ben menig droomhuisje tegengekomen. Wat fantastisch als je daar op een willekeurig eiland een huisje hebt staan. Een droom.

Ook logeren bij Zwier?

Oh man, wát een heerlijk weekend hebben we hier gehad. Wij blij, Jutter blij, wat wil je nog meer? Hoewel de herfst ideaal was om hier te logeren, lijkt het me ook fantastisch om in de zomer een havenhuisje te boeken. De dag beginnen met een frisse duik in het water om vervolgens aan te schuiven aan het ontbijt. Dat is echt vakantie.

Wil je ook logeren in een van de havenhuisjes van Zwier? Dat snap ik helemaal. Je boekt een havenhuisje hier - de totaalprijs is inclusief het eten, de huur van een bootje en het gebruik van de hot tub en sauna. Een plons in de Vinkeveense plassen krijg je er natuurlijk gratis bij. Naast de havenhuisjes kun je nog veel meer toffe ervaringen en overnachtingen boeken hier. Wat dacht je bijvoorbeeld van 24 uur zonder? Of van een avontuur in de fraaie eilandhut ergens in the middle of de Vinkeveense plassen? Oh, hier wil je heen. Echt.