Herfstige roadtrip naar en in Oostenrijk

Er zijn genoeg mensen om me heen die iedere winter naar Oostenrijk vertrekken voor een flinke portie wintersport of die er al eens zijn geweest om de latten onder de voeten te binden. Ook de zomerse maanden blijken behoorlijk populair onder de reiziger die van natuur houdt, maar hoe zit dat eigenlijk net buiten de populaire seizoenen, zoals de herfst? Stel je voor nu eventjes het volgende voor: je wordt wakker en het eerste wat je ziet is een palet aan herfstkleuren. De bladeren van de bomen naast de caravan zijn groen, geel en rood en daarachter is een indrukwekkend berglandschap te zien met grove rotsen en... sneeuw! Oostenrijk in de zomer is groen en fijn en in de winter is het één groot sneeuwfestijn, maar het land in de herfst? Onbeschrijfelijk. Net als de Eifel, Zuid-Duitsland en de Ardennen. Ga je met ons mee op herfstige roadtrip?

IMG_5597.JPG

Roadtrip Oostenrijk: het begin


We rijden vanaf Nederland met de auto én caravan (luxe kamperen ineens joh!) naar het meest zuidelijke puntje van Nederland. Daar steken we de grens over om de eerste avond in de Eifel te kamperen op een fantastische natuurcamping in een dal aan een riviertje. Twee dagen later (want man, wat een plek) rijden we verder naar het zuiden van Duitsland en slapen we op een camping bij Ramsau waar we letterlijk wakker worden met het uitzicht zoals hierboven beschreven. De grens is dichtbij en de volgende dag zijn we binnen een klein uur op plaats van bestemming in Oostenrijk.

Kamperen bij Strötzbuscher Mühle, Duitsland


De weg naar de eerste camping in de Eifel is ontzettend steil en smal, helemaal wanneer je met een aanhangwagen of caravan de heuvel af moet. Terwijl we voorzichtig dalen via de haarspeldbochten kijken we onze ogen al uit over het dal. Daar ergens beneden ligt als het goed is de camping en verder niets. Dat wordt direct bevestigd wanneer we het terrein oprijden en een groot groen veld zien met een tipi-tent, twee jacuzzi's, een paar caravans, een paar cabins en vooral heel veel natuur. Nadat we even babbelen met de vriendelijke Nederlandse eigenaar kiezen we ons eigen plekje uit: aan het water en naast de koeien die in het weiland naast de camping staan. Wát een plek en dat op zo'n korte afstand rijden vanaf Nederland!
 

IMG_4423.JPG

Het gebied rondom de camping is bizar groen en je kunt er enorm goed wandelen. Wat echter misschien nog wel het leukste is van de plek is dat je er in de avond je eigen fikkie mag stoken bij je tent of caravan. Op de camping zelf kun je hout hakken waar je een klein bedrag per kilo voor betaalt. Wij maken iedere avond een knus vuurtje bij het water onder een heldere sterrenhemel. We zien zelfs nog een vallende ster wat deze perfecte avonden nog mooier maakt. Het is zo fijn om je zo vrij te kunnen voelen in de natuur. Het enige wat je nodig hebt op dit soort avonden is een vuurtje, een lekker drankje en goed gezelschap.

Camping Simonhof, Zuid-Duitsland


Voordat we na twee ontspannen dagen vertrekken vanuit de Eifel hopen we heel erg dat we net zo'n soort camping kunnen vinden in het zuiden van Duitsland, vlakbij de Oostenrijkse grens. Dat blijkt nog erg lastig. Blijkbaar is dit deel van Duitsland (en grote delen van Oostenrijk blijkt later) toch meer de plek waar een ander soort kampeerder verblijft: oudere mensen met de meest luxe caravans en campers inclusief schotel voor hun televisie, waarbij de caravan of de camper netjes in een voor hun aangewezen hokje staat. Niet echt de manier hoe wij kamperen zien: het hele 'vrije' wat je juist bij kamperen komt kijken valt op deze manier helemaal weg. Op internet zien we Camping Simonhof wat nog enigszins in de buurt lijkt te komen; het uitzicht op besneeuwde toppen heb je er in ieder geval. Bij aankomst blijkt dat er ook hier hokjes te vinden zijn waar je je caravan in moet zetten. Hm, helaas... maar het begint al donker te worden en de bergen op de achtergrond maken veel goed. We slapen hier dus een nachtje voordat we de grens overgaan richting het gebied rondom Zell am See.

Kamperen Oostenrijk: camping Grubhof


De camping zelf is mooi en netjes, maar zeker niet hoe wij kamperen voor ons zien. We vertrekken dan ook al vroeg om door de bergen richting de grens met Oostenrijk te gaan en wauw... kan Bob Ross hier even zijn schilderijen weg komen halen? De bizar mooie vergezichten zijn in combinatie met de warme herfstkleuren hét recept voor een nu al onvergetelijke roadtrip door het noorden van Oostenrijk. Vergeet de zomer, vergeet de winter, want de herfst is het seizoen wanneer je hier moet zijn. Het is er nog steeds zomers groen, maar hier en daar laat de herfst al goed merken dat ze in aantocht is. Wat een magische entree. Tip: maak op deze route een stop in het plaatsje Ramsau, wat zonder twijfel een afbeelding op een grote duizend stukjes puzzel is.

We zoeken ons tijdens de stop een ongeluk naar een mooie kampvuurcamping of een plekje in de bergen, maar komen in dit gebied uit op Camping Grubhof, een groene camping langs de rivier in Lofer. Gelukkig zijn hier geen strakke hokjes te vinden, weliswaar wel aangewezen plekken maar dat is prima. Het valt hier op hoe druk het in deze tijd nog is: de camping staat goed vol met caravans en campers en hier en daar een verdwaalde tent. Vanaf de camping loop je zo naar het riviertje toe waar je het water kunt oversteken via een brug. Dat is het startpunt van verschillende wandelroutes waarbij je binnen no time in de bergen staat. Best wel een hele bijzondere plek om te overnachten dus.

Tijdens ons verblijf rijden we uiteraard nog een heel stuk in dit gebied om meer te zien van de Oostenrijkse bergen. Een van de absolute must-visits is de Grossglockner Hochalpenstrasse, een lange weg in de bergen waar je tot 2500 meter hoogte kunt rijden. Je kunt je vast wel voorstellen wat voor uitzichten dat op moet leveren over de meerdere drieduizenders in dit gebied. Geen zorgen; van deze roadtrip komt nog een andere blog zodat je precies weet waar je moet zijn en om je even weg te laten dromen bij de mooie plaatjes ervan (de bovenste foto is van deze route, dus aaah!). Later dus meer hierover, voor nu: heb jij al plannen om deze herfst of misschien zelfs de winter naar Oostenrijk te gaan?