Buiten zijn bij Bubulcus & Bolotas
Over onze reis naar Lissabon konden veel mensen meepraten maar kamperen in het binnenland van het mooie Portugal leek nog onbekend terrein. Een aantal dagen gingen we 'off the radar' om te kamperen op de camping Bubulcus & Bolotas, van het Nederlands-Portugese stel Waldemar en Tânia. In het wisselvallige lenteweer staat de camping vol in bloei en konden we ons pas echt verliezen in het prachtige Portugese platteland. Vergeet Spanje, Italië en Frankrijk voor even; Portugal is waar je wilt zijn!
Hoe kom je bij Bubulcus & Bolotas?
Toegegeven: wij dachten dat het in eerste instantie een hele operatie zou zijn om naar het binnenland van Portugal te reizen en dan ook nog eens naar precies dat stukje middle of nowhere waar wij moesten zijn. Niets bleek minder waar: we besloten een tripje Bubulcus & Bolotas te combineren met een citytrip Lissabon en wat denk je? Dat is een ontzettend goede combinatie!
We namen vanuit Eindhoven het vliegtuig richting Lissabon Airport (60 euro voor een retourtje, hallo!) en verbleven daar een aantal dagen in een leuk, goedkoop hostel in het mooiste deel van de stad. We zijn betoverd door alles wat de stad ons te bieden had: zelfs het station vanwaar we richting Évora vertrokken was mooi! Vanaf treinstation Lissabon Oriente namen we de intercity naar Évora wat ongeveer een uur en drie kwartier duurt. Voor een enkeltje ben je om en nabij twaalf euro kwijt. Vanaf daar hadden wij het geluk dat we opgehaald werden door de eigenaren van Bubulcus & Bolotas: Waldemar en Tânia en hun zoontje Leonardo. Je kunt er echter ook voor kiezen om een auto te huren (vanaf Lissabon of vanaf Évora) en je kunt vanaf Lissabon met een bus richting dit deel van het land. Een prachtige roadtrip!
Duurzaamheid voorop bij camping in Portugal
Bubulcus en Bolotas is niet zomaar een kampeerterrein. De een is officieel ingenieur en de ander is afgestudeerd bioloog: Waldemar en Tânia zijn met een gezamenlijke voorliefde voor de natuur deze camping begonnen. Hoewel ze in eerste instantie met lood in de schoenen op zoek gingen naar een goed gebied voor het starten van een camping, kwam het gebied waar Bubulcus en Bolotas nu gevestigd is zomaar voorbij. Het duo was een beetje aan het rondkijken op Marktplaats totdat ze een groot stuk grond in Vimieiro voorbij zagen komen. "Toch maar eens kijken dan", dachten ze. Toen ze aankwamen en uit de auto stapten wisten ze het direct. De geur van de natuur die er hing heeft ze doen overhalen, waarna ze het stuk grond meteen hebben gekocht.
Het bijzondere aan deze camping midden op het Portugese platteland is dat het bijna volledig zelfvoorzienend is. Hoe? Dat laat Waldemar met liefde zien terwijl Tânia uitlegt dat deze jongedames daar toch helemaal geen interesse in hebben. Toegegeven, van de technische kant hebben we niet heel veel verstand maar wat indrukwekkend! Elektriciteit wordt 100% opgewekt met zonne-energie; alle verlichting is LED; brandhout is afkomstig van opschoningen; hoge thermische isolatie; warm water wordt 100% met zonne-energie verwarmd en afval wordt gescheiden. Heel interessant én heel groen, de perfecte combinatie.
De komende dagen slapen we in de traditionele trekkerstent die je als bezoeker kunt huren. Super handig want zo hoef je geen extra bagage in het vliegtuig naar Portugal mee te slepen. We doen deze trip volledig met een kleine handbagage koffer, ideaal! De tent is uitgerust met kookgerei, stoelen, matten en slaapzakken en kussens. De plekken op de camping liggen ook behoorlijk ver uit elkaar waardoor je echt dat rustige gevoel krijgt van midden in de natuur zijn.
Op een paar (vaak verlaten) boerderijen na zijn we samen met de eigenaren van de camping dit weekend de enige bewoners van dit bijzondere landschap. Op een zwerfhondje na, die een paar dagen eerder het kampeerterrein is komen op wandelen en niet meer weggegaan is. Leonardo doopt hem om tot Vos, gezien het beestje wel wat weg heeft van een daadwerkelijke vos. Wat we dan nog niet weten is dat Vos de komende dagen niet bij ons weg te slaan is. Als we wakker worden ligt ze naast de tent, als we weg lopen wandelt ze met ons mee en als we in de zon zitten komt ze naast ons liggen. Best gezellig eigenlijk, zo'n Portugees maatje!
Kastelen en hunebedden in en rondom Évora
Naast heerlijk tot rust komen op de groene en internetloze camping (nu is er WiFi beschikbaar) laat Waldemar ons ook kennis maken met het bijzondere landschap van Vimeiro. Op de meest regenachtige dag van het weekend neemt hij ons mee op een roadtrip naar een aantal steden en natuurgebieden in de buurt. Zo gaan we op zoek naar hunebedden in Alentejo (waarvoor we over hekken moeten klimmen en door weilanden met koeien moeten lopen), die je alleen kunt vinden wanneer je precies weet waar ze staan. De hunebedden worden namelijk wel ergens willekeurig met een bordje aangegeven, maar het is zeker niet zo'n toeristische attractie zoals de hunebedden bij ons in Drenthe. Dat maakt het juist alleen maar heel erg mooi: we zijn de enige bezoekers in het midden van de natuur om dit magische verschijnsel te aanschouwen. De stilte is er dan ook oorverdovend.
Ook bezoeken we die dag een paar historische kastelen. Vanaf de camping én wanneer je door het binnenland rijdt zie je een aantal heuvels in de verte waarop dergelijke oude bouwwerken gevestigd zijn. Ze kijken allemaal precies uit over het binnenland en naar elkaar: handig om alles in de gaten te houden wanneer in vroegere tijden de vijand naderde. Vanaf de tuin van de kastelen heb je dan ook een adembenemend uitzicht over het uitgestrekte groene landschap. We proberen de camping tevergeefs te spotten en genieten met volle teugen van dit prachtige uitzicht. Alles hier is mooi en toch zijn er ontzettend weinig andere toeristen te vinden. Ergens is dat natuurlijk wel heel prettig: op die manier hoef je dergelijke mooie plekken niet met hordes andere mensen te delen op dat moment. Het gebied is een soort goed bewaard Portugees geheim dat je absoluut eens moet bezoeken.
Natuurlijke vijver voor warme zomers
Terwijl de laatste zonnestralen van deze prachtige zondag op ons gezicht schijnen worden we door de zevenjarige Leonardo opgehaald om bij zijn ouders een Portugees hapje te komen eten. Dit omdat de voorspellingen voor vandaag enorm slecht waren: er was heel veel regen voorspeld, net iets meer dan de rest van het weekend dat we hier kamperen. Eten in een vochtige tent was misschien niet je van het, dus mochten we een vorkje mee prikken bij hun eigen diner. De Portugese weergoden waren ons echter goed gezind: iedere dag in Vimieiro sloten we af met een magische zonsondergang. En dat diner? Daar hebben we alsnog van mogen genieten, héérlijk! Onder het genot van een wijntje luisteren we naar de verhalen van Waldemar terwijl we genieten van het uitzicht over het prachtige gebied.
Hoewel wij nogal blij waren dat we over het algemeen heerlijk weer hadden tijdens onze kampeersessie bij Bubulcus & Bolotas, hadden Tânia en Waldemar toch op iets meer regen gehoopt. De grond is door het vele gesteente namelijk erg droog: ze hebben tot maar liefst 300 meter moeten graven om een waterbron te vinden voor hun waterput. Daarom is het stel bezig met het aanleggen van een natuurlijke vijver door middel van het opvangen van regenwater. Heel tof om te zien dat er tijdens ons verblijf al aardig wat liters water bij zijn geregend. Uiteindelijk komt daar ook nog een natuurlijk zwembad bij, zodat kampeerders in de warme zomers van Portugal ook kunnen genieten van een frisse duik in het water.
Rent-a-tent bij B&B Camping
Wil jij net als wij een trekkerstent huren op de B&B camping? Dat snappen we want het is awesome! De tent kost in het hoogseizoen 45,- per nacht en 270,- per week. Als je, net als wij, in het laagseizoen wil slapen op het platteland in Portugal kan dat ook! Dit kan voor 36,- per nacht en 216,- per week.
Ben je niet zo van het kamperen, dan kun je ook terecht bij Bubulcus en Bolotas. Ze verhuren namelijk een unieke en prachtige bungalow van 36m2 met eigen badkamer, keuken en dakterras waarop je over het hele gebied kunt kijken. Over mooie zonsondergangen gesproken! Deze bungalow hebben Tânia en Waldemar zelf ontworpen en is gemaakt van kurk uit de regio, een tof en passend detail.
Meer informatie vind je op de website van de B&B camping!