Expeditie Kram: reisblog over kamperen + bijzonder slapen

View Original

Mooiste plekken van Emilia-Romagna | 5x het mooiste uitzicht

De uitzichten van Emilia-Romagna zijn zonder twijfel magisch te noemen. Ik wist vooraf niet eens dat er zoveel mooie uitzichtplekken in deze Italiaanse regio te bekijken waren! Op onze roadtrips door de regio keken we onze ogen meerdere malen uit. We aten onze piadina’s op in het sprookjesachtige Sant’Agatha Feltria en leerden meer over de geschiedenis van San Leo, een betoverend middeleeuws stadje dat hoog op een steile rots ligt. In dit artikel neem ik je met alle liefde mee naar 5 van mijn favoriete uitzichten van Emilia-Romagna met nog één extra bonustip voor de liefhebbers.

  1. Ontdek San Leo in Emilia-Romagna

  1. Met stip op nummer één is San Leo, hoewel het lastig kiezen is tussen alle mooie dorpen op hoogte in Emilia-Romagna. Dit dorp wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Emilia-Romagna en ik snap helemaal waarom. Het grappige is wel dat het eigenlijk een piepklein dorpje is; je wandelt er zo doorheen! Maar: niet voordat je je ogen hebt uitgekeken, minstens 100 foto’s hebt gemaakt en vooral even genoten hebt van de mooie huisjes, het opvallende vele groen en natuurlijk het prachtige uitzicht. Leuk weetje: ooit was San Leo een zelfstandige stadstaat, net als het nabijgelegen San Marino. Inmiddels hoort het sinds 2006 bij het wonderschone Emilia-Romagna.


    Wat ik zo bijzonder vond aan ons bezoek aan San Leo is dat je het dorp op hoogte al van verre ziet. San Leo bestaat namelijk uit een fort op een hoge rots; het lijkt bijna alsof het fort zo uit de rots is gegroeid. Die rots is bijna 600 meter hoog, dus je kun je vast wel voorstellen hoe het uitzicht is vanaf boven. Je kijkt uit over de vele landschappen van de Marecchia-vallei met de vele lappen grond in verschillende kleuren en in de verte zie je zelfs de zee. Bovenop de rots vind je Rocca di San Leo, het eeuwenoude fort dat ooit gebouwd is in de zesde eeuw. Ook de Piazza Dante Alighieri mag je niet missen; het kloppende hart van het dorpje waar je een paar terrasjes vindt. Wat een bijzondere plek!

Tip: in San Leo vind je verschillende restaurantjes waar je écht Italiaans kunt eten. Wij probeerden hier het lokale gerecht Cappelletti (ringvormige gevulde pasta) en dat was heerlijk!

2. zonsondergang bij Sant’agata feltria

Een andere plek waar we totaal door verrast werden, is Sant’Agata Feltria. Dit dorpje hadden we puur op de gok uitgekozen via Google Maps toen we op zoek waren naar een mooi uitzichtpunt om tijdens zonsondergang onze homemade piadana’s te eten. Daar kwam Sant’Agata Feltria uit en we hadden vooraf geen idee wat we moesten verwachten. Terwijl de lucht al oranje kleurde, kwamen we aan en gingen we te voet naar boven om te kijken of we ergens een mooi uitzichtpunt konden vinden. Dat konden we en hoe! We kwamen uit in de tuin van het kasteel Rocca Fregosa vanaf waar we een fantastisch uitzicht hadden over de vallei (zie de foto hieronder). Er was onweer in de bergen voorspeld en dat zorgde voor de mooiste kleurrijke luchten

Het dorp zelf bleek ook heel mooi te zijn. Niels zag online al dat Sant’Agata Feltria bekend staat om de Fontana La Chiocciola, een fontein in de vorm van een slak - helemaal gemaakt met mozaïek. Ook het kasteel, dat dateert uit de 15e eeuw, is bekend in de regio. Wat me vooral verbaasde, was het feit dat we ons hier helemaal alleen stonden te vergapen aan het spektakel van de zonsondergang. Het uitzicht op de bergen en het Italiaanse platteland is nog net iets mooier wanneer je daar met z’n tweetjes van kunt genieten. Fijn om te zien dat er nog zulke plekken zijn waar het massatoerisme niet constant aanwezig is. Ik las overigens ergens dat er ieder jaar een truffelfestival gehouden wordt in Sant’Agata Feltria. Daar zal het wel wat drukker zijn dan nu, maar ik moet dus zeker eens terug!

3. Zonsondergang bij Gabicce Monte

Een andere plek waar je echt een keer de zonsondergang moet bekijken als je in deze regio bent, is Gabbice Monte. Vanaf het strand bij de camping waar we verbleven in Riccione zagen we aan de rechterkant een stuk verderop al een hoge kustlijn. Daar moesten we maar een keer tijdens golden hour naartoe bedachten we. Nadat iemand op Instagram en onze reisleidster Francesca ook als tip gaven om daarheen te gaan, wisten we zeker dat het een mooie plek moest zijn. Gabbice Monte is een stuk toeristischer dan Sant’Agata Feltria maar absoluut niet minder mooi. In het dorpje op hoogte vind je een paar restaurants met terrassen die uit kijken over de zee, het binnenland en natuurlijk de zon die onder gaat. Hoewel deze terrassen vol zaten en er her en der wat toeristen rondliepen, vond ik het qua drukte nog steeds heel goed te doen.

De weg ernaartoe is alleen al de moeite waard, helemaal wanneer je vanuit het binnenland in plaats van vanuit Riccione komt. Parkeren kan op verschillende plekken in Gabicce (betaald) of onderaan de heuvel (gratis) waarna je een stuk omhoog moet lopen. Wij wisten niet precies waar we konden parkeren en überhaupt wat we moesten verwachten, dus zetten de auto beneden neer. Een lekker zweterig klimmetje, maar wel met een flinke traktatie boven! We kijken vanaf het plein uit over de zee en de lucht die langzaam oranje wordt. De lampjes, geluiden van de terrassen en het aanwezige groen maken de plek nog sfeervoller. De volgende keer reserveren we hier ook een plekje op het terras om een echte Italiaanse pasta te eten bij zonsondergang.

4. Breng een bezoek aan Verucchio in Italië

Het charmante dorpje Verucchio mag zeker niet ontbreken aan deze lijst. Deze bekende maar toch verborgen parel zit namelijk vol schoonheid en charme. Net als de andere dorpen vind je het oude centrum van Verucchio op hoogte, namelijk op 330 meter hoogte. We bezoeken het dorp in de ochtend, dus voor deze keer geen zonsondergang maar ik weet zeker dat je hier ook heel goed de zon kan zien zakken! Op de top van de heuvel vind je Rocca Malatestiana, een Malatesta kasteel en een van de best bewaarde historische gebouwen van de bekende Malatesta-familie. We krijgen een rondleiding door het gebouw en de tuinen en hoewel het deze dag een beetje bewolkt is, is het uitzicht er alsnog prachtig. Een rondleiding boeken is zeker aan te raden, want de geschiedenis van deze plek is meer dan interessant te noemen.

We leren meer over de archeologische geschiedenis van Verucchio en de vele vondsten die hier gedaan zijn. Nog steeds ligt het landschap naar alle waarschijnlijkheid vol met spullen van vroeger, maar onze gids vertelt dat er door gebrek aan geld/subsidie nog niet verder kan worden gezocht. Hoe jammer! Wat in het kader daarvan wel interessant is om te bezoeken, is het Museo Civico Archeologico Verucchio, waar je een interessant inzicht krijgt in de archeologische vondsten. Maar: even terug naar het uitzicht. Vanaf het kasteel en andere plekken in het oude dorp heb je een spectaculair uitzicht over de Marrechia-vallei en de omliggende heuvels. Neem je camera dus zeker mee!

5. Bezoek San Marino voor een fraai uitzicht

Hoewel San Marino natuurlijk niet officieel bij Emilia-Romagna hoort, mag deze plek toch niet ontbreken in deze lijst. Deze oudste republiek ter wereld is namelijk omringd met Emilia-Romagna, dus als je toch al in de regio bent, moet je hier zeker naartoe. San Marino is gebouwd op de Monte Titano, een puntige berg waarop het oude stad van de republiek ligt. De rit naar boven is dus lekker steil en bevat veel scherpe bochten. Eenmaal boven in het oude centrum zagen we dat je ook met een kabelbaan naar boven kunt, zodat je niet met de auto omhoog hoeft. Wij vonden het juist een heel leuk ritje en vonden boven direct een (betaald) parkeerplekje. Vanaf daar liepen we binnen enkele minuten naar de oude stad: Città di San Marino.

Deze middeleeuwste stad is UNESCO Werelderfgoed en dat is niet voor niets het geval. De smalle straatjes, de historische pleinen en de charmante oude gebouwen zien er prachtig uit. Alles is heel schoon en netjes en het lijkt soms net een beetje nep, alsof we in een openluchtmuseum zijn. Vanaf verschillende plekken heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving en je ziet zelfs de Adriatische Zee. Wij waren er in de middag, maar ik weet zeker dat je vanaf deze hoogte (749 meter) een te gekke zonsondergang kunt bekijken hier. Mijn tip? Eet een lekkere gelato bij een van de vele ijssalons en verbaas je over deze bizar mooie plek. Aan het uitzicht kan het in ieder geval niet liggen en aan het ijs al helemaal niet!