Expeditie Kram: reisblog over kamperen + bijzonder slapen

View Original

De opkomst van verre reizen: waarom verre reizen steeds populairder worden

Verre reizen boeken? Yes please! Er is in de laatste jaren een opvallende trend in de reisbranche te ontdekken. Terwijl voorheen vakanties dichter bij huis de norm waren, zijn verre reizen steeds populairder geworden. Een reis naar Santiago of de Kaapverdische eilanden is niet meer zo uniek als jaren geleden. Maar waardoor is deze trend er ‘ineens’? Waarom zijn mensen steeds meer geneigd om lange afstanden af te leggen voor hun vakanties? Zelf combineer ik fijne trips bij huis en in Europa ook met af en toe een verre reis. In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

Toenemende globalisering en connectiviteit

Een van de redenen waarom verre reizen een stuk populairder geworden zijn, is logischerwijs de toenemende globalisering en connectiviteit. Dankzij geavanceerde technologieën en verbeterde transportinfrastructuur zijn we met z’n allen meer verbonden dan ooit tevoren. Vluchten zijn daarbij vaak betaalbaarder en toegankelijker geworden, waardoor het gemakkelijker is om naar verre bestemmingen te reizen. Bovendien hebben sociale media en het internet de wereld kleiner gemaakt, waardoor mensen worden blootgesteld aan verschillende culturen en bestemmingen. Dat zorgt ervoor dat ze op een toegankelijke manier meer over de wereld te weten komen zonder dat ze zelf met de neus in de boeken hoeven. Mooie plaatjes op Instagram trekken bijvoorbeeld veel meer toeristen dan een dik reisboek vol tekst. Ik moet zeggen dat ik me daar zelf ook zeker aan schuldig maak. Ik sla via Instagram dikwijls de mooiste foto’s op van plekken in de natuur waar dan ook ter wereld.

Verlangen naar unieke ervaringen groeit steeds meer

Een andere duidelijke reden is dat mensen alsmaar vaker streven naar unieke en memorabele ervaringen tijdens hun vakanties. Verre reizen bieden een kans om nieuwe culturen te ontdekken, te gekke activiteiten te ondernemen, smakelijk exotisch eten te proeven, adembenemende landschappen te verkennen en lokale tradities te ervaren. Deze unieke ervaringen zorgen voor blijvende herinneringen en verrijken het leven van reizigers op een manier die een reguliere vakantie dichter bij huis in veel gevallen niet kan evenaren. Ook hierbij spelen sociale media een hele grote rol. Mensen zijn geneigd om unieke ervaringen van mensen die ze bijvoorbeeld op Instagram volgen na te doen om zelfs ook zo’n ervaring te hebben.

Mensen hebben meer koopkracht en vrije tijd

Om deze trend te verklaren, moeten we ook kijken naar de economie. Economische factoren spelen namelijk eveneens een rol bij de groeiende populariteit van verre reizen. Zo heeft een groot deel van de mensen tegenwoordig meer koopkracht, wat betekent dat ze meer geld te besteden hebben aan luxe uitgaven zoals verre reizen. Bovendien hebben verbeteringen in arbeidsvoorwaarden en flexibiliteit op de werkvloer geleid tot meer vrije tijd voor mensen, waardoor ze langere vakanties kunnen plannen en zich comfortabeler voelen bij het nemen van verre reizen. Zelf kan ik gelukkig mijn eigen dagen inplannen en bepaal ik zelf wanneer ik wel of niet op (verre) reis ga, maar ik snap heel goed dat dit een belangrijke reden is en dat daardoor meer mensen een verre reis boeken.

Meer verre reizen door technologische ontwikkelingen

We mogen natuurlijk niet vergeten dat technologische vooruitgang ook een grote rol speelt in deze trend. Alles dat met het reisproces te maken heeft, kan tegenwoordig veel sneller en gemakkelijker. Van het boeken van vluchten en accommodaties tot het navigeren in een vreemd land, reizigers profiteren van een breed scala aan apps en online platforms die het plannen en uitvoeren van een verre reis soepeler maken. Hoewel ik, als een echte millennial, vind dat een reis boeken via een laptop (of computer) hoort, kun je tegenwoordig met gemak via je smartphone een complete rondreis aan de andere kant van de wereld boeken. De techniek staat echt voor niets.

Meer bewustwording van duurzaam toerisme

Hoewel verre reizen in populariteit toenemen, groeit ook het bewustzijn over duurzaam toerisme. Een goede ontwikkeling, want dat betekent dat reizigers zich steeds meer bewust worden van de impact die hun reizen hebben op het milieu en de wereld. Als reactie hierop kiezen velen voor duurzamere reisopties, zoals eco-lodges, milieuvriendelijk transport en het ondersteunen van lokale initiatieven en maatschappelijke projecten. Ook wordt er niet ieder jaar voor een verre reis gekozen, maar worden dit soort trips afgewisseld met overnachtingen in eigen land of landen die met het openbaar vervoer, de fiets of de auto te bereiken zijn.

Zelf vind ik het in ieder geval belangrijk om op die manier een steentje bij te dragen aan een betere wereld. In de ideale wereld zou ik het liefst helemaal niet vliegen, maar de nieuwsgierige en avontuurlijke kant van mezelf wil dolgraag de wereld ontdekken. Ik hoop dat er ooit een manier van reizen komt waarbij de impact op het milieu een stuk lager is, terwijl je wel naar de andere kant van de wereld kunt gaan. Hoe dat moet gebeuren, weet ik niet, maar ik sta er open voor ;-)