Verschillen kamperen en glamping | Wat zijn de verschillen?
Nederlanders en kamperen blijken al jaren een goede match. Sinds de coronacrisis zijn er zelfs een miljoen meer kampeerders te vinden in ons land dan voor de pandemie. Waar ons land zo’n 3 miljoen kampeerders kende voor corona zijn dat er nu maar liefst 4 miljoen. Dat is ook direct te zien aan het aantal kampeer- en glampingmogelijkheden in Nederland. Maar: wat is het verschil tussen kamperen en glamping nou eigenlijk precies? En vind je glamping automatisch leuk wanneer je een echte kampeerder bent? Ik zocht het voor je uit.
Wat is glamping precies?
Wat kamperen precies is, weet je als het goed is wel wanneer je op kampeerblog Expeditie Kram terecht bent gekomen. Het begrip glamping klinkt voor de meeste mensen ook wel bekend in de oren, maar niet iedereen weet wat het precies is. Je kunt glamping het beste omschrijven als een vorm van luxe kamperen. Meestal slaap je alsnog in een tent, maar in plaats van op een matje te overnachten, slaap je gewoon in een bed.
Naast een tent zijn er andere glampingaccommodaties waar je luxe kunt kamperen, zoals een boomhut of een tiny house. Het woord glamping is een samenvoeging van ‘camping’ en ‘glamour’ en wordt nu al een paar jaar gebruikt. Leuk weetje: het woord is in 2016 zelfs officieel opgenomen in de Oxford English Dictionary. In en buiten Nederland kun je op verschillende plekken slapen in een glampingaccommodatie.
Kamperen vs. glamping: je slaapplek
Het grootste verschil tussen kamperen en glamping is de mate van luxe. Zoals je hierboven kon lezen, slaap je bij glamping eigenlijk altijd in een comfortabel bed. Veel van dit soort accommodaties beschikken over de luxe van een hotelkamer of een vakantiehuisje. Dat kun je van een oude caravan of een tent meestal niet zeggen. In een tent slaap je meestal op een matje, luchtbed of veldbedje. Je camper of caravan beschikt wel over een bed, maar is vaak alsnog meer back to basic dan glamping.
Glamping vs. kamperen: je bagage
Wat uiteraard ook een enorm verschil is, is de bagage die je mee moet nemen. Kies je voor glamping dan slaap je ergens waar je accommodatie al kant-en-klaar is en waar met een beetje geluk zelfs je bed al is opgemaakt. In het geval van kamperen neem je je kampeermiddel zelf mee, moet je alles zelf opzetten en uitstallen. Een beetje een nieuwe camper is tegenwoordig al behoorlijk luxe, maar voor een tentje of een vouwwagen opzetten heb je echt meer tijd nodig. Heb je daar niet zo’n zin in? Dan is luxe kamperen in de vorm van glamping zeker een aanrader.
Kamperen vs. glamping: je sanitair
Ook op het gebied van sanitair is er een groot verschil te ontdekken tussen kamperen en glamping. Kampeer je met een tent of vouwwagen? Dan beschik je meestal niet over je eigen toilet. Zelfs niet ieder kampeerbusje of camper is uitgerust met een wc’tje of douche. Dat is natuurlijk geen probleem, want op een camping is altijd wel een sanitairgebouw te vinden waar je gebruik van kunt maken. Wil je liever van privésanitair genieten? Er zijn steeds meer plekken waar je privésanitair bij je kampeerplek kunt boeken. Ook kun je in dat geval gewoon voor een glampingaccommodatie gaan. Bij glamping profiteer je namelijk vrijwel altijd van je eigen badkamer zoals bij deze yurt in Nederland.
Glamping vs. kamperen: koude nachten, warme dagen
Hoewel ik heel erg van winterkamperen houd, kan ik me voorstellen dat er veel mensen zijn die het in de winter te koud vinden om in een tent of camper te slapen. Je kunt in dat geval een vuurtje maken of een elektrisch kacheltje meenemen, maar natuurlijk is dat minder warm dan wanneer je lekker binnen zit met een verwarming aan. Wil je in de winter wel in de natuur slapen maar heb je geen zin in kou? Dan is een glampingaccommodatie aan te raden. Omdat dat een vorm van luxe kamperen is, heb je meestal de beschikking over een kacheltje of houtkachel. In de zomer profiteer je dan juist weer van een airco of natuurlijke koelte, terwijl je busje of tent in de ochtend snel warm wordt.
Luxe kamperen in de natuur als oplossing
Zoals je misschien wel weet, ben ik fan van allebei. Ik word heel blij van kamperen met onze bus en je kunt me ook gerust een paar dagen in een luxe boomhut, tiny house of een mooie ingerichte tent laten slapen. Voor mij is één ding in ieder geval belangrijk: de accommodatie of kampeerplek moet in het hart van het groen liggen. Wakker worden op een stille plek in de natuur geeft zoveel rust én energie om de dag goed te beginnen. Natuurlijk zul je altijd back to basic kampeerders hebben die niets moeten weten van glamping. Andersom geldt dat net zo goed; je kunt nog zoveel van luxe kamperen in de natuur houden zonder dat je back to basic wil gaan. Daarom is het goed om te weten dat je zo luxe kunt kamperen én glamperen als je zelf wil. Er is volop mogelijkheid voor luxe kamperen in en buiten Nederland.