Camper naar en op Terschelling | Dit moet je weten
Kamperen op Terschelling is iets wat iedereen eens moet hebben gedaan. Althans… dat vind ik en ik ben met een kampeerblog natuurlijk niet heel objectief. Deze zomer zouden we eigenlijk (tweede poging) naar Noorwegen gaan met de camper. De pandemie gooide wederom roet in het eten, dus besloten we in eigen land te blijven. We hadden wel zin in net even wat anders dan anders, dus ik besloot informatie over met de camper naar Terschelling op te zoeken.
Voordat ik het wist had ik een retourticket voor onze buscamper en twee personen geboekt bij Rederij Doeksen! Ik word alweer helemaal warm van binnen als ik terugdenk aan deze fijne trip. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over met de camper naar Terschelling gaan. Heb je zelf geen camper, maar wil je wel graag met een busje naar het eiland? Huur een camper via Camptoo en maak er een te gekke roadtrip van!
Camper mee op de boot naar Terschelling
Terschelling is een van de Waddeneilanden waar je wel met een auto mag rijden. Vlieland en Schiermonnikoog zijn autoluw; alleen bewoners mogen daar met een voertuig rijden. Omdat Niels nog nooit op Terschelling was geweest en ik ontzettend verliefd ben op dit eiland besloten we met de camper naar Terschelling te gaan. Dat betekent dat je met de camper op de veerboot moet vanaf Harlingen Haven naar de haven van West-Terschelling. Zo gepiept? Absoluut! Het enige wat je vooraf moet regelen is een geldig vervoersticket. Met name in het hoogseizoen is het wel prettig om je boottickets naar Terschelling op tijd te hebben geregeld, helemaal wanneer je met de camper gaat.
Niet iedere vaart heeft namelijk plek voor busjes en campers; er is slechts een aantal boten per dag waarop je met de camper mee mag. Wij boekten onze boottickets voor een vakantie in juni en deels juli ongeveer een week of drie vooraf. Toen waren er al aardig wat boten vol, maar hadden we nog ruim de keuze. Je boekt je boottickets via de website van Rederij Doeksen, dé veerdienst tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland. Via het boekingssysteem op hun website heb je binnen no time tickets gekocht. Het enige wat je moet weten, is de datum waarop je heen en terug wilt gaan. Vervolgens kies je zelf een boot en tijd naar keuze uit op de desbetreffende dagen, betaal je je boeking en kan de voorpret beginnen. De camper kun je toevoegen tijdens het boeken - hierbij wordt er gekeken naar hoe lang je camper of busje is. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen dan kun je natuurlijk altijd hulp vragen bij de klantenservice van Rederij Doeksen.
Wat kost het om met de camper naar Terschelling te gaan?
Met de camper naar Terschelling is niet goedkoop, maar eerlijk is eerlijk: vervolgens geniet je wel van een prachtig eiland met een diverse natuur. Wij vonden het het geld dus absoluut waard - helemaal omdat je weet dat je dit waarschijnlijk toch niet ieder jaar gaat doen (of wel en dat snap ik ook, want Terschelling). Op de website van Rederij Doeksen staan alle kosten vermeld. Houd voor 2021 rekening met de volgende tarieven voor de boot naar Terschelling:
(bron: Rederij Doeksen)
Hoe gaat dat op de boot naar Terschelling met je camper?
Zorg ervoor dat je ongeveer 30 minuten voor de afvaart aanwezig bent in de haven. Je checkt in met je (online) boeking en volgt de aanwijzingen op van het personeel. Er zijn namelijk meerdere vakken voor auto’s en busjes, dus je moet goed kijken in welke rij je je camper neer moet zetten. Vervolgens kun je als je dat wilt de camper nog even uit. Neem je bijvoorbeeld je hond mee naar Terschelling dan is het wel zo handig om de hond nog even uit te laten. Vlak voor vertrek mogen de auto’s en bussen één voor één de boot op. Je krijgt duidelijke aanwijzingen hoe en waar je je camper moet parkeren. Zet de camper op de handrem, verlaat de bus en draai de boel op slot.
Het is niet de bedoeling om tijdens de vaart naar je bus te gaan. Zorg er dus voor dat je alles wat je nodig hebt al bij je hebt. Gelukkig duurt de overtocht niet heel lang, dus mocht je wat vergeten zijn weet dan dat je er na ongeveer een uur en drie kwartier weer bij kunt. Wanneer je de camper op slot hebt gedaan ga je naar boven. Daar vind je een grote lounge met stoelen en tafels, een restaurant en natuurlijk het zonnedek. Als het ook maar een beetje droog is, sta of zit ik het liefst buiten (ongeacht de temperatuur). Ik vind het heerlijk om de vakantie naar de eilanden te beginnen met uitwaaien. Zo voelt het écht meteen als vakantie! Dat heb ik sowieso zodra je op de boot bent. Alsof je Nederland achter je laat. Heerlijk!
Waar kamperen met camper op Terschelling?
Campings op Terschelling zijn er in overvloed te vinden. Hier vind je een overzicht met alle campings op de Waddeneilanden, dus ook voor Terschelling. Toch moet je weten dat niet iedere camping plek heeft voor een camper. Let daar dus goed op bij het boeken van een camping op Terschelling. Een aantal campings waar je met de camper wél terecht kunt zijn:
Natuurkampeerterrein West-Terschelling. Hier sliepen wij tijdens onze trip. Ik vond het een hele fijne rustige camping met ruime plekken. Vanaf de camping sta je zo in het bos, op het strand én in West-Terschelling. Aanrader.
Camping Dennedune in Hoorn. Een rustige en eenvoudige camping op 1,5 kilometer van het strand. Meer heb je eigenlijk niet nodig op een Waddeneiland toch?
Camping Nieuw Formerum in Formerum. Hier mag je ruime groene plekken verwachten inclusief een koffie- en broodjesservice (luxe!). Je hoeft dus niet eens van je kampeerplek af om heerlijk te kunnen ontbijten.
Tips voor Terschelling: wat te doen en te zien?
Door de jaren heen ben ik een aantal keren op Terschelling geweest. Het eiland blijft me iedere keer weer verrassen; het is er zó mooi. Ik ontdek er steeds iets nieuws, zoals dit jaar tijdens onze camper roadtrip de magische pluktuin in Hoorn. Mijn favoriete plekjes op Terschelling zijn onder andere:
Biologische schapenboerderij De Zeekraal in Oosterend. Hier maak je kennis met tientallen schapen, heerlijk home made ijs (met koffiesmaak!), kleurrijke bloemenvelden en een leuke streekwinkel.
Uitkijkpunt West-Terschelling - Kaapsduin. Op deze hoogste duin van Terschelling heb je een fraai uitzicht over het eiland, het bos, het was en het duinlandschap. Extra tip: scoor lokale kaas en een lekker drankje en geniet hier van de zonsondergang en het licht van de Brandaris.
Zelfpluktuin Groenhof in Hoorn. Hier pluk je voor écht lage prijzen de mooiste veldboeketten. Wij waren er met de camper maar ik kon het niet laten om een klein bosje bloemen te plukken. Stond wel zo gezellig in de bus!
Strandpaviljoen Heartbreak Hotel in Oosterend. Bij Heartbreak Hotel op het strand van Oosterend is het heerlijk toeven. Het strand is er in verhouding met andere plekken op het eiland redelijk rustig. Bij mooi weer zit het restaurant en het terras vaak best vol, maar het is het wachten waard om hier een koffie te doen of een lekkere hamburger te eten.
De Boschplaat in Oosterend. Iets verder dan Heartbreak Hotel begint het natuurgebied De Boschplaat, een uniek natuurreservaat van 50km2. Het is het grootste natuurreservaat van het land en dat op een eiland! Geniet hier van verschillende soorten landschappen: van een groot berkenbos tot glooiende duinen en van groene vergezichten tot het brede witte strand. Een must visit.