Expeditie Kram: reisblog over kamperen + bijzonder slapen

View Original

5 makkelijke en lekkere (veganistische) campinggerechten

Als liefhebber van trektochten en microavonturen en oprichter van een blog vol kampeerinspiratie breng ik veel tijd door op campings. Als je eens per jaar op de camping overnacht, dan volstaat een zakje instant noedels prima. Ga je vaker kamperen? Dan wil je lekker én gezond eten. Dit zijn mijn favoriete kampeermaaltijden (die ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten). 

Tip 1. Lichtgewicht eten voor backpackers

Wie te voet of met de fiets een meerdaagse tocht maakt, moet al zijn eten op de rug of in een fietstas meenemen. Dan is het ideaal als je maaltijden compact en lichtgewicht zijn. Misschien denk je dan direct aan instant noedels of zakjes cup-a-soup, maar het kan lekkerder, voedzamer en gezonder. Er zijn speciale gevriesdroogde maaltijden op de markt. Deze maaltijden zijn eerst bereid zoals je thuis ook je eten zou bereiden en vervolgens gedroogd en in een zakje verpakt. Doordat al het water uit de voeding verdwenen is, zijn deze zakjes lekker licht. 

Kwalitatief goede gedroogde maaltijden koop je bijvoorbeeld van de merken Real Turmat, Summit to Eat of Firepot. Deze merken voegen geen onnatuurlijke ingrediënten of palmolie toe aan hun producten. De maaltijden in de zakjes bevatten genoeg ingrediënten om je energieniveau na een flinke inspanning weer op te krikken. Kook een paar deciliter water, voeg het toe aan het zakje, roer even goed en wacht vervolgens tien tot vijftien minuten. Zet in de tussentijd je tent op en vervolgens kun je smakelijk eten uit het zakje.

Tip 2. Bonenschotel met wraps

Wie slechts één nachtje weggaat of met de auto naar de camping reist, kan net wat meer gewicht meenemen. Mijn favoriete campingmaaltijd is een zak Hak bonenschotel met (volkoren) wraps. Snel en makkelijk te bereiden en genoeg voor twee personen. Om het extra smakelijk te maken, voeg je hummus, verkruimelde nacho’s en verse groenten zoals sla en tomaat toe. Een groot voordeel van deze maaltijd is dat je alleen een pannetje en lepel af hoeft te wassen, omdat je de wraps met bonen uit de hand kunt eten.

Tip 3. Een frisse salade

Kampeer je in de buurt van de supermarkt? Haal dan vlak voor etenstijd ingrediënten voor een frisse, zomerse salade. Denk aan sla, tomaten, komkommer, (veganistische) kaas, noten en zaden, appel, druiven, etc.. Je zou het gas even aan kunnen zetten om tofu of vegetarische balletjes knapperig te maken. Maak zelf een dressing, of haal voor het gemak een kant-en-klaar klein flaconnetje. Heb je nog restjes eten over van eerder? Voeg ze toe aan de salade voor extra vulling. 

Tip 4. Noedels met groente uit het kampvuur

De instant noedelsuit de supermarkt kun je upgraden naar een volwaardige maaltijd. Koop verse groenten zoals paprika, courgette en champignon. Wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze tussen de hete kolen van het kampvuur. Je kunt ze ook op een rooster op het kampvuur of anders in je pan roosteren. Giet kokend water op je noedels en voeg kruiden en de geroosterde groenten toe. Voor de chewiness kun je ook al gemarineerde tofu uit de supermarkt toevoegen.

Tip 5. Kampvuurbroodjes

Mijn favoriete kinderfeestjes waren die met een kampvuur, stokken en brooddeeg. Wanneer ik nu op een camping kampeer waar vuur maken toegestaan is, neem ik dan ook altijd ingrediënten voor kampvuurbroodjes mee. Voor twee personen mix je 250 gram bloem, 5 gram gist, 10 gram margarine en een snufje zout. Voeg vervolgens 130 milliliter lauwwarm water toe en mix het met je handen. Laat het deeg zo’n dertig minuten rusten, terwijl je in het bos op zoek gaat naar een lange stok. 

Verwijder de bast van het einde van de stok en wikkel er dunne laagjes brooddeeg omheen. Houd het broodje boven het vuur en draai hem regelmatig. Serveer de broodjes direct van het kampvuur, eventueel besmeerd met (plantaardige) boter of chocopasta. 

Tip: neem een dubbele hoeveelheid brooddeeg mee, zodat je je nieuwe kampvuurvrienden ook wat aan kunt bieden. 


Deze blog is geschreven door Paulien van Outdoor Inspiratie. Via haar online platform Outdoor Inspiratie inspireert zij mensen om avontuurlijker te leven en reizen. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor je kampeeravontuur? Op haar blog Outdoor Inspiratie deelt ze tips en inspiratie voor kamperen, wandelen en microavontuur. Je kunt ook een kijkje op haar Instagram nemen of je aanmelden voor haar gratis webinar over avontuurlijk leven