Expeditie Kram: reisblog over kamperen + bijzonder slapen

View Original

Doen in Nederland | Bezoek Otteropvang de Rietnymf in Friesland

Wie de otter in Nederland wil spotten, moet in Zuidoost Friesland zijn. In de wateren van de Rottige Meente en omstreken is volop leven te ontdekken. Naast de vele vissen en vogels is het namelijk het leefgebied van de otter. Voordat je hier op zoektocht gaat en een van de vele wandelroutes volgt, is een bezoek aan Otteropvang de Rietnymf in Munnekeburen een must.

Bezoek Otteropvang de Rietnymf

Otters fascineren me enorm. Ik vind het dan ook fantastisch dat deze beestjes gewoon in Nederland te vinden zijn. In 2018/2019 werden er maar liefst 360 geteld in ons land en dit aantal blijft stijgen! Het gaat dus goed met de otter in Nederland, maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer er een gewond of ziek dier gevonden wordt? Die worden naar Otteropvang de Rietnymf in Munnekeburen gebracht. In dit rustige dorp vind je een groene oase waar eigenaren Auke Kuiper en Ingrid Jansen al enkele jaren otters opvangen. Opgevangen otters worden sinds 2014 in afgesloten ruimtes opgevoed of verzorgd tot ze groot en gezond genoeg zijn om zelf het avontuur aan te gaan. 

Bezoekers krijgen hier onder het genot van koffie en thee een uitgebreide uitleg over de opvang. Hoe graag ik de dieren ook in het echt had willen zien; dat gaat niet. Je mag wel meekijken via een van de vele schermen terwijl Ingrid de dieren voert en verzorgt. Op deze manier wennen de dieren zo min mogelijk tot niet aan mensen. Dat is belangrijk, want anders is de kans groot dat ze zich niet kunnen redden in de vrije natuur wanneer ze vrij worden gelaten. Hartstikke goed dus! De otters zien spelen en rennen via de live-videobeelden is ook heel leuk. Ik smelt echt weg bij die koppies en dat terwijl ze (natuurlijk) helemaal niet zo lief zijn. 

Otters zien in Nederland

Na een hele interessante uitleg gaan we op pad met Auke in het groen van de Rottige Meente. Hoewel otters een extreem groot leefgebied hebben, is er een kans dat we ze in dat gebied kunnen zien. Het is een prachtige route door het bos, over vlonders en door weilanden. Onderweg zien we van alles: van bijzondere vlinders tot aan krekels en van zwanen tot aan grote vogels. Auke heeft een schepnet en emmer meegenomen om het onderwaterleven aan ons te laten zien. Hij vertelt dat hij dergelijke items altijd meeneemt op zo’n wandeltocht “want dat vinden kinderen altijd leuk”. Nou, wij ook!

In één schep vist hij van alles uit het water. Het leuke is: hij heeft over alles ook nog eens wat te vertellen. Zoveel kennis over de natuur maakt deze wandeltocht extra speciaal, maar die otter: die laat zich nog niet zien. Wel zien we allerlei ingangen aan de rand van het water en doorlooproutes waarvan otters gebruik maken. We spotten zelfs nog otterpoep; hij is dus in de buurt (geweest). Dat idee maakt zo’n wandeltocht zelfs een beetje spannend, want wat als we er toch nog een ontdekken?

Wandelen bij Rottige Meente

Uiteindelijk houden we het bij bovengenoemde dieren en insecten. Het leefgebied is te uitgestrekt en onze tijd hier te kort om daadwerkelijk een otter te kunnen zien. Hierbij moet Auke toegeven dat hij ze zelf eigenlijk ook nooit zomaar spot in het wild. Het zijn namelijk hele schuwe dieren. Pas als ze gebeld worden omdat er ergens eentje ligt of gezien is, ziet hij otters in hun natuurlijke habitat. Dat maakt deze wandeling niet minder tof: in de korte tijd dat we hier gelopen hebben en met de interessante info over de otter in Nederland in ons achterhoofd hebben we ontzettend veel geleerd. 

Mocht je de opvang bezoeken en daarna willen wandelen in de buurt, houd dan uiteraard altijd je ogen en oren open. De otter leeft er dus er is altijd een kans dat je ‘m kunt zien. Ik raad je in ieder geval aan om een aantal wandelingen te doen die door Staatsbosbeheer getipt worden (ook wanneer je niet op zoektocht gaat). Het gebied is prachtig en heerlijk rustig. De opvang is sowieso ook leuk om nog even rond te hangen. Het is namelijk naast een opvang voor otters een educatief natuurcentrum, een plek waar mensen met een voorliefde voor natuur elkaar ontmoeten. Er zijn verschillende arrangementen te boeken bij De Rietnymf.


Dit artikel is gemaakt in het kader van Persreis Het Andere Friesland (#PRHAF20). Begin juli ben ik uitgenodigd door Zuidoost Friesland Marketing om dit bijzondere gebied in Nederland te ontdekken. Alles wat ik schrijf en vind is volgens mijn eigen ervaring en eerlijke mening tot stand gekomen. Meer weten over Zuidoost Friesland? Check de website van Stiekm Trots en laat je verrassen.