Expeditie Kram: reisblog over kamperen + bijzonder slapen

View Original

Bijzonder slapen in Drenthe | Pioniershuisje van Tralaluna

Bijzonder overnachten in Drenthe staat voor mij gelijk aan Tralaluna. Tralaluna is het fantastische concept van Martin en Manilde, een creatief stel uit Mantinge. Eerder mochten we al eens voor Expeditie Kram op pad met de fraaie vintage bus Neef Herbert; in november sliepen we een nachtje in het Pioniershuisje in Frederiksoord. Hier slaap je niet op een vakantiepark of op een camping, maar in de tuin van een voormalige tuinbouwschool. Over uniek overnachten gesproken!

Maak kennis met Tralaluna

Nou, ik ben weer eens verliefd geworden op een plekje hoor. Ik dacht altijd dat ik niet zo snel verliefd zou worden, maar als het om bijzondere accommodaties in de natuur gaat ben ik volgens mij al meerdere keren vreemdgegaan. Mijn nieuwste liefde is het Pioniershuisje van Tralaluna, een prachtig huisje op wielen in een groene omgeving in Frederiksoord. Manilde en Martin van Tralaluna zijn al jaren bezig met unieke slaapplekken in de natuur. Zij hebben onder andere een te gek verhuurbedrijf met oldtimerbussen die je mee kunt nemen op je eigen Drentse roadtrip. De ene bus is nog vetter dan de ander en compleet zijn ze allemaal. Mijn kennismaking met Neef Herbert was al een hele tijd geleden, dus besloten we onze paden nog eens te laten kruisen.

Eind vorig jaar gingen we naar het bijzondere Frederiksoord. Hier vind je een prachtige grote tuin die onderdeel is van een voormalige tuinbouwschool. In die tuin wordt nog steeds gewerkt; niet meer door de leerlingen van de school, maar door een groot team vrijwilligers. We worden verwelkomd door Janneke Komen - zij heeft samen met Tralaluna het Pioniershuisje gemaakt. Ze geeft ons een ontzettend leuke rondleiding door de tuinen en de kassen en we voelen ons meteen welkom op deze plek. We merken direct dat het een écht speciaal plekje is. In de tuinen vind je namelijk verder geen accommodaties, behalve het huisje waar wij slapen. Het leuke is dat de hond hier ook gewoon mee mag. Ergens slapen met Pizza is toch altijd leuker dan zonder - helemaal op dit soort fijne plekjes.

Het Pioniershuisje van Tralaluna - een bijzonder bouwwerk

Het bouwwerk zelf is misschien wel net zo bijzonder als de tuinen waar het huisje staat. Het Pioniershuisje is namelijk deels gemaakt met herbruikbare materialen. Het riet dat op het dak zit, is bijvoorbeeld al eerder gebruikt en de wandbekleding aan de binnenkant bestaat uit afgedankte spijkerbroeken! Het gebruik van het vele hout en de opvallende blauwe, rode en groene kleuren zijn typisch iets Tralaluna’s. Je ziet deze stijl ook terug bij de retro bussen en de andere accommodaties die ze verhuren. Dat maakt deze bijzondere accommodatie heel herkenbaar. Zelfs het circulaire sanitairhuisje dat buiten de slaapplek staat, is in deze stijl gebouwd.

De binnenkant is wat mij betreft echt perfect. Er is een houtkachel aanwezig (yes!), je kunt er op je gemak eten klaarmaken en je vindt er een lekker bed met een dakraam. We hebben flink wat sterren kunnen spotten deze nacht en ik werd zelfs wakker van de felle volle maan die in mijn gezicht scheen. Volgens mij zat er ook een gordijntje dat je dicht kon doen. Ik weet het niet meer zeker, omdat wij dat in ieder geval niet dicht hebben gehad. Ik vind het veel te leuk om vanuit het bed naar de hemel te turen. Naast de houtkachel is er trouwens een vloerverwarming aanwezig. Ik vind dat echt ontzettend luxe in zo’n houten huisje op wielen! Koud krijg je het hier dus zeker niet. Wij sliepen er met -1/-2 en het was heel goed te doen. Tijdens ons verblijf was het weliswaar een beetje koud om met het ijs buiten op het gras via buiten naar de wc te moeten, maar stiekem vind ik dat soort dingen juist heel goed passen bij dit soort plekken in het groen.

Tiny house Nederland huren in Drenthe

Hoewel Tralaluna officieel nog een tiny house in de verhuur heeft, is het Pioniershuisje natuurlijk ook een tiny house. Je merkt daar eigenlijk heel weinig van vind ik. Wat heb je immers nog meer nodig tijdens je verblijf? Hier heb je buiten ook nog eens volop de ruimte: zowel bij het huisje met eigen kampvuurplek als in de grote tuinen van de school. Inmiddels zijn er heel wat tiny houses in Nederland te boeken, maar weinig die zo uniek zijn als deze. Je slaapt namelijk meestal op een camping, een vakantiepark of bij een particulier op het erf. De tuinen van de tuinbouwschool zijn een beetje verwilderd; iets waar ik juist heel erg van houd. Janneke weet ons tijdens de rondleiding dan ook van alles te vertellen over de bomen, de planten en de diverse projecten in de kas.

We maken in de kas zelfs kennis met de kippen die er groene (!) eieren leggen. De volgende ochtend hebben wij zo’n eitje als ontbijt en die smaakt heel goed. De tuinen zijn openbaar toegankelijk, maar het Pioniershuisje staat wel op een afgebakend stuk. Janneke zei al dat we de volgende ochtend best wat nieuwsgierige blikken konden verwachten en dat klopte. Ik snap dat ook helemaal; als ik dit huisje voor het eerst zou zien, zou ik ook heel enthousiast en benieuwd zijn. Het ene nachtje dat we hier geslapen hebben, was eigenlijk te kort. Omdat we het zo’n te gekke plek vonden, komen we hier zeker nog eens terug. Misschien wel in combinatie met het logeren in een van de andere Drentse slaapplekken van Tralaluna. Drentse roadtrips zijn namelijk de beste roadtrips.