Expeditie Kram: reisblog over kamperen + bijzonder slapen

View Original

Vraag & antwoord | Over kamperen en bijzonder overnachten

Via Instagram krijg ik regelmatig vragen wanneer ik op een bijzondere plek slaap of wanneer we Karel Karavaan ergens in het bos hebben geparkeerd. Daarom leek het me leuk om dergelijke vragen in een soort Q&A-artikel te beantwoorden. Nu was ik degene die op Instagram vroeg wat jullie zouden willen weten en daar kreeg ik een paar hele leuke vragen op terug. Hieronder geef ik antwoord op een paar van die vragen, wie weet haal je er inspiratie uit voor je volgende bijzondere overnachting in de natuur!

Slapen onder het Noorderlicht

Zo vroeg blogger Janna Kamphof me het volgende: “Wat is je ultieme droom op het gebied van bijzonder slapen?”. Een hele leuke vraag waar ik absoluut meteen een antwoord op weet. Ik zou nog heel graag een keer ergens in the middle of nowhere in het noorden willen slapen in zo’n doorzichtige koepel met uitzicht op het Noorderlicht. Dat lijkt me zo bijzonder! Toen ik in 2016 mijn verjaardag vierde met vrienden in Tromsø hadden we al een soortgelijke ervaring. Ik sliep met Marije op de kamer in een bed met ons hoofdkussen bij het raam. Vanuit het bed konden we naar buiten kijken en zagen we een paar keer de mooiste dansende groene lichten langskomen. Onderstaande foto heb ik daar vanuit het raam gemaakt. Je kunt je misschien wel voorstellen dat we helemaal niet wilden slapen die nacht! Wat ik ook heel tof zou vinden is om een keer in een hutje in de bergen te slapen waar écht niemand is. En dan het liefst zo’n huisje met een puntdak en heel veel hout. Ja, ik heb hier al zeker een paar keer over nagedacht.

Ook vroeg ze: “Zou je ooit zelf een bijzondere overnachtingsplek willen openen? Zo ja, wat?”. Ja! Dat lijkt me heel erg tof. Het liefst zou ik ‘later als ik groot ben’ een mooie natuurcamping willen hebben met appelbomen, kampvuurtjes en geiten. Op dat terrein zou ik het liefst een paar tiny houses of boomhutten willen hebben waar mensen kunnen overnachten. Voor nu blijft dat nog even bij dromen, want dat zou ook betekenen dat ik zelf niet meer zo vaak weg kan gaan. Plus ik heb daar (nog) helemaal niet het budget voor, maar stiekem hoop ik wel dat zoiets ooit zou kunnen. Lekker elke dag buiten zijn en andere mensen laten genieten van een mooie plek. Lijkt me te gek!

Kamperen in ieder seizoen

Anouk van My Delicious Journey had een leuke, maar moeilijke kampeervraag voor me: “Wat vind je het mooiste seizoen om te kamperen?”. Ik denk dat mijn lievelingsmaand in ieder geval september is. Niels en ik hebben nu drie keer in september gekampeerd met caravan en iedere keer was het zo fijn. Indian summer voelt sowieso heel relaxed: de dagen zijn al iets frisser, maar vaak nog steeds heel lekker warm. Ik ben sowieso niet gemaakt voor die hele hete zomerdagen, dus de zomer is wat dat betreft mijn minst favoriete seizoen om buiten te slapen. Tenzij we slapen in een wat frisser land, zoals afgelopen jaar kamperen in Schotland, of wanneer het niet zo ontzettend heet is. Ik denk dat ik dus voor de periode tussen de zomer en de herfst ga: dat moment dat de bladeren al mooie herfstige kleuren krijgen, het ochtendlicht meer dan prachtig is en de dagen zelf nog rond de 20 graden zijn. Daarnaast ben ik ook wel echt gek op winterkamperen en dan vooral het gevoel wat het geeft. Dat gevoel omschreef ik in het artikel over winterkamperen bij Het Bos Roept; (bijna) alleen ergens zijn, heldere sterrenhemels, warme kampvuurtjes en dito chocomel en stilte. Zo fijn! Mijn volgende doel is om nog een keer met een flink pak sneeuw te gaan winterkamperen. Geloof het of niet, maar daar heb ik nu al zin in.

Om het nog even over winterkamperen te hebben: Rosanne van Bonjour Frankrijk vroeg me het volgende daarover: “Heb je tips voor winterkamperen? Nog nooit gedaan, maar lijkt me heerlijk!”. Het is ook heerlijk! Vorig jaar las ik dat steeds meer mensen kiezen voor winterkamperen. Dat snap ik helemaal! Omdat het een stukje kouder is dan kamperen in de zomer is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Een paar jaar geleden schreef ik al iets over voorbereiden op winterkamperen en die tips vind ik nog steeds heel handig. Wat ik zelf heel fijn vind, is om in laagjes te werken. Neem dus voldoende laagjes kleding mee, zodat je dingen aan kunt doen of juist uit kunt trekken. Warme voeten en een warm hoofd gelden voor mij daarnaast voor een warm lichaam. Daarom neem ik altijd een hoofdband of een muts mee voor bij het slapen en draag ik het liefst van die dikke Noorse wollen sokken. Oh en: kijk altijd of je ergens kunt overnachten waar je een kampvuurtje mag maken. Dat scheelt ook al veel qua warmte en is natuurlijk gewoon heel gezellig. Ik heb het met winterkamperen altijd wel een keer koud, maar zolang je daar op voorbereid bent en je jezelf warm kunt maken of houden dan is het echt een hele belevenis.

Hond mee bij bijzondere overnachtingen

Over het volgende onderwerp hoopte ik al dat mensen wat gingen vragen. Chantal van Reisverslaafd vroeg: “Waar is de hond welkom?” en Jamy Brunings vroeg “Is het tegenwoordig makkelijker om met je hond ergens te mogen overnachten?”. Het laatste jaar probeer ik steeds vaker te letten op bijzondere slaapplekken waar de hond welkom is. Met kamperen is dat eigenlijk nooit een probleem, met hier en daar uitzonderingen. Bij bijzondere overnachtingen is dat nog wel wat anders. Het valt me op dat bij de meeste speciale plekjes in de natuur honden niet welkom zijn. Ik vind dat zo’n gemiste kans, omdat ik vaak merk dat mensen met honden echte natuurmensen zijn. Wij moeten in dat geval vaak een oppas regelen, maar nu kiezen we er eigenlijk steeds vaker voor om dan maar wat anders te kiezen. Dat is jammer, want zo missen we best wat toffe plekken! Dit betekent overigens niet dat het nergens kan hoor.

Er zijn gelukkig nog genoeg andere mooie plekken waar je je hond gewoon mee mag nemen. Bed & Boshuisje in Holten is bijvoorbeeld zo’n plek: een heel knus huisje in de bossen van Holten. Ook bij de Wilmsboo, waar we laatst in samenwerking met Vakantieadres Onbekend sliepen, is je hond in overleg welkom. In Pipowagen Vrijer bij Minicamping Fraai mag je hond ook mee, óók zo’n leuke plek! Dat maakt zo’n weekend toch wel net iets leuker vind ik.

Bijzonder slapen en kamperen met openbaar vervoer

Saïne van Kan vroeg me welke mooie plekken te bereiken zijn met het ov. In Nederland zijn dat er in ieder geval al heel veel! Afgelopen maand werkte ik een week vanaf de Veluwe in een huisje op Droompark de Zanding. Op dit vakantiepark staan heel veel fijne huizen waarbij je binnen no time midden in het bos of op de hei staat. De bushalte stopt voor de deur van het park! In het begin van Expeditie Kram schreef ik bij iedere plek hoe je er kon komen met het openbaar vervoer - bij sommige plekken doe ik dat nog steeds. Een van mijn lievelingscampings is De Voscheheugte in Drenthe die je ook gewoon met de bus kunt bereiken. Kost wel wat planning, maar dat is het meer dan waard! Ook deze boho pipowagen op de Veluwe bereik je gewoon met het OV net als de Tiny Surfhouse in Schoonhoven waar je lekker de zomer kunt vieren. Tot slot kun je de meeste natuurgebieden in Nederland wel bereiken met het openbaar vervoer. Lukt het vanaf een treinstation toch iets minder goed dat je gehoopt had? Huur dan een OV-fiets om het laatste stuk naar je bestemming te fietsen.

Linda (@linda.hoe) vroeg me of ik tips heb voor Oost-Europa. Ik ben inmiddels op een paar toffe plekken geweest in Oost-Europa, maar ik heb er helaas nog te weinig gekampeerd. Wel heb ik een paar fijne tips voor natuurgebieden. Zo vond ik Sofia heel tof, omdat je vanaf deze stad binnen no time in de bergen bent. We gingen met de taxi naar de voet van de Vitosha berg en konden voor een prikkie omhoog. Daar kun je heerlijk wandelen. In oktober dit jaar bezocht ik met Niels en mijn broer Kiev en Tsjernobyl, ook heel erg tof en vooral indrukwekkend. De natuur in Tsjernobyl en Pripyat is door de jaren heen de baas geworden van het gebied, iets wat heel bizar is om te zien. Binnenkort lees je meer over ons avontuur in Tsjernobyl op Expeditie Kram.

Tot slot vroeg Josee Versloot me nog hoe ik qua werk in de reiswereld terecht ben gekomen. Ik moet hierbij direct zeggen dat ik niet als fulltime blogger werk - ik werk naast Expeditie Kram als freelance schrijver en copywriter voor diverse bedrijven. Ook doe ik af en toe socials en een beetje marketing, vaak voor bedrijven in de reiswereld: zo heb ik het afgelopen jaar de socials gedaan voor het toffe kampeerconcept CampInn. Een paar jaar geleden heb ik samen met Gracia Expeditie Kram opgericht, toen we samen op een festival waren en voor een tentje wijn zaten te drinken. We realiseerden ons dat er toentertijd online heel weinig te vinden was op internet over knusse natuurplekjes, kampeerterreinen en bijzondere slaapplekken. Daar moest verandering in worden gebracht, vonden we. We schreven beiden al enkele jaren en hadden allebei een grote liefde voor reizen. Ook schreef ik toen al voor een andere reisblog.

Inmiddels schrijf ik nu al een jaar of twee alleen voor Expeditie Kram en ga ik regelmatig op pad voor toffe samenwerkingen met bedrijven en naar speciale slaapplekken. Hierbij vind ik het heel leuk om te zien dat het aantal bezoekers per maand groeit! Cijfers maken me over het algemeen niet veel uit - ik vind het al leuk om een handjevol mensen te inspireren met mooie groene reisjes in Nederland en buitenland. Dat is ook direct mijn goede voornemen voor 2020, hoewel ik eigenlijk niet zoveel met goede voornemens als concept heb. Ik hoop in het nieuwe jaar nog veel meer fijne plekken te mogen ontdekken; plekken waar je tot rust kunt komen, waar niets hoeft en alles mag en vooral waar je even op adem kunt komen. Ook wil ik nog meer buiten zijn dan in 2019: ik merk steeds meer dat ik van buiten zijn écht heel blij word.

Ik wens jullie in ieder geval hele fijne dagen en alvast het allerbeste voor 2020. Dat het nieuwe jaar vol mooie reizen, bijzondere natuurplekjes en fijne herinneringen mag zijn. Nu we het toch over goede voornemens hebben… wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Liefs Liv